A+ A A-

Interšped dd Sarajevo - Prva halal špedicija

Intersped_vijestAgencija za certificiranje halal kvalitete iz Tuzle je 24. septembra 2008. godine dodijelila halal certifikat kompaniji Interšped d.d. Sarajevo. Na svečanoj ceremoniji, koja je organizirana u hotelu Hungary na Ilidži, bili su prisutni predstavnici Interšpeda, Rijaseta IZ u BiH, Agencije, mediji i drugi gosti.

Na svečanoj ceremoniji halal certifikat direktoru Interšpeda, Hasibu Salkiću uručili su reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić i direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić.

Halal certifikat se dodjeljuje za oblast skladištenja, transporta i carinskih procedura. Ovo je prvi halal certifikat u oblasti logistike i transporta dodijeljen u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Interšped d.d. Sarajevo je firma sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti međunarodne i unutrašnje špedicije, transporta i skladišnih usluga, osnovana 1948. godine. Djelatnost ove kompanije je organizacija svih vrsta prevoza, carinsko posredovanje, skladišna logistika, ostale usluge vezane za spoljnu i unutrašnju trgovinu, te konsalting usluge.

Uzimajući u obzir činjenicu da se sve veći broj firmi iz regije implementira zahtjeve Halal standarda BAS 1049:2007, Interšped je ovim certifikatom omogućio kompanijama da plasiraju svoje halal proizvode u Maleziji, Indoneziji, Pakistanu, Libiji, Saudijskoj Arabiji i drugim halal tržištima prema procedurama Halal standarda.

Slijedeća faza u oblasti halala je izgradnja halal hub/a u Bosni i Hercegovini, gdje Interšped planira svojim resursima učestvovati u realiziciji ovog projekta. Naime, halal hub će biti centar za proizvodnju, skladištenje i distribuciju halal proizvoda, kako za uvoz tako i za izvoz.