A+ A A-

U povijesti za VI razred izdavača iz Mostara uvredljivi sadržaji

udzbenici-os-skolaNakon ponovnog aktualiziranja problematike koja već godina opterećava naš obrazovni sistem u kojem se nastoje na neprimjeren i uvredljiv način prezentirati vrijednosti islama i muslimana javljaju se, nažalost, novi primjeri takvih sadržaja u školskim udžbenicima.

Prema pristiglim informacijama s terena, neprimjereni sadržaji o islamu ne nalaze se samo u udžbenicima određenih izdavačkih kuća u RS-u. Naime, u udžbeniku za povijest VI razreda osnovne škole, autora Ive Makeka i dr. sc. Andrije Nikić, izdatog 2006. godine od strane izdavačkoj kuće "Školska naklada", Mostar, postoji skoro pa identična situacija kao i u RS-u.

Sporni dio nalazi se na samom početku udžbenika, lekcija pod nazivom "Arapi" i, u nastavku, druga po redu podlekcija koja nosi naziv "Muhamed - osnivač islamske vjere i arapske države". Premda u tekstualnom dijelu ima određenih, moglo bi se kazati "laičkih predrasuda", međutim ponovo je sporna i uvredljiva slika ispod koje stoji natpis "Muhamed".

U reakciji koju je Rijasetov web portal dobio s terena traži se poduzimanje konkretnih mjera "kako više ne bi dolazilo do ovih namjernih/nenamjernih pogrešaka koje se rugaju i kvare postojeću čistu predstavu o Muhammedu a.s. i islamu." Također se ističe uvjerenje da se ovakve stvari ne mogu ispravljati samo saopćenjima za javnost nego su potrebni odlučni praktični koraci.