A+ A A-

Islamska zajednica upozoravala na neprimjerene sadržaje

knjigeRijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini posredstvom Vjerskoprosvjetne službeje u više navrata reagirao na naprimjerene sadržaje u udžbenicima i tražio da se isti uklone i zamjene odgovarajućim tekstovima i predstavljanjem islama i muslimana.

Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta je 2004. godine reagirala na objavljivanje neistinitih podataka o Muhammedu, a.s. u udžbenicima Istorija za I razred srednjih stručnih škola u RS, autora dr. Ranka Pepića, i Istorije za VII razred osnovne škole u RS autora, Rade Mihaljčića, kao i objavljivanje navodne slike lika Muhammeda, a.s. kao uvredljivog sadržaja za muslimane.

Službeni dopisi su upućeni Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, odnosno ministru prof. dr. Zijadu Pašiću, kao funkcioneru u čijoj nadležnosti je bilo imenovanje članova Komisije za pregled, reviziju i otklanjanje uvredljivih sadržaja iz grupe nacionalnih predmeta. Od ministra je zatraženo da odmah reagira kod nadležnih institucija i organa na entitetskom i državnom nivou, kao i kod odgovarajućih tijela pri OHR-u i insistira na uklanjanju neistinitih i uvredljivih sadržaja.

Nažalost, Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta nije dobila povratnu informaciju o poduzetim aktivnostima što upućuje na zaključak da po tom pitanju ništa nije poduzeto, kao ni u slučaju otklanjanja neistinitih i uvredljivih sadržaja iz Čitanke za I razred srednje škole u Federaciji BiH autora Zdenka Lešića, o čemu je upućen dopis 26. februara 2003. godine.

Propust članova Komisije za pregled udžbenika

U pismu ministru Pašiću, Vjerskoprosvjetna služba ističe "uvidom u udžbenik istorije za VII razred osnovne škole u RS autora Rade Mihaljčića... uočeni su tekstovi o islamu i Muhammedu, a.s. koji svojom neistinitom sadržinom i ilustracijama (navodnim likom Muhammeda, a.s. što je presedan, kao kopija levhi potpisanih kao Tekst Kur'ana) duboko vrijeđaju islam i muslimane.
Molimo Vas da nas, kao što smo to tražili i za istoimeni udžbenik za I razred srednjih stručnih škola u RS, što hitnije izvijestite ko su bili članovi Komisije za pregled udžbenika iz nacionalne grupe predmeta ispred federalnog resornog ministarstva i da li je navedeni udžbenik kod njih bio na pregledu. Očekujemo da odmah kod nadležnih institucija i organa (na entitetskom i državnom nivou, kao i kod odgovarajućih tijela pri OHR-u) poduzmete aktivnosti kako bi uvredljivi i tekst pun neistina (na str. 31-37) bio uklonjen i zamijenjen objektivnom historijskom informacijom. Očekujemo da ćete nas izvijestiti o aktivnostima koje poduzmete."

Vjerskoprosvjetna služba je u odvojenom dopisu Ministarstvu obrazovanja Vlade Federacije ukazala na isti propust u udžbeniku Istorija za I razred srednjih stručnih škola u RS autora dr. Ranka Pepića, te izrazila očekivanja da se "hitno poduzmu odgovarajuće aktivnosti kako bi uvredljivi i tekst pun neistina (na str. 122-123) bio uklonjen i zamijenjen objektivnom historijskom informacijom."

Refik Begić, savjetnik u kabinetu potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe izrazio je ovih dana negodovanje zbog činjenice da je u udžbeniku historije za sedmi razred osnovne škole u RS, u okviru lekcije o posljednjem Božijem poslaniku, prikazana i fotografija ispod koje piše Muhammed.

- U lekciji pod nazivom "Muhammed", iz koje bošnjačka djeca trebaju naučiti osnovne stvari o Poslaniku, na samom početku kaže se da se o njemu malo zna. Ono što je najveći apsurd jeste to što je prikazana fotografija ispod koje piše Muhammed - kaže Begić.

On je zatražio da Ministarstvo prosvjete i kulture RS, koje je stavilo u upotrebu ovaj udžbenik, da ga povuče i uputi javno izvinjenje Bošnjacima u manjem bh. entitetu.