A+ A A-

Zaključci sastanka glavnih imama IZ-e Bošnjaka u Sjevernoj Americi

izbsa-iabna-logoPovodom priprema za konstituiranje Mešihata IZ na ovim prostorima odlukom UO IABNA 21. juna 2008. sazvani su sastanci i savjetovanja oblasnih gl. imama. Sastanci su održani u ponedjeljak i utorak, 16. i 17. redžeba 1429. h. / 18. i 19. augusta 2008. godine, na podrucju medžlisa IZ, New York.

Na sastancima su bili prisutni:

- gl. imam za SAD i oblasni gl. imam medžlisa 1 - Chicago, dr. Senad ef. Agić
- gl. imam za Kanadu i oblasni gl. imam medžlisa 6 - Kanada, Tajib ef. Pasanbegović
- predsjednik UO IABNA, i oblasni gl. imam medžlisa 5 - NY, dr. Bayram-ef. Mulić
- oblasni gl. imam medžlisa 3 - (Atlanta), i šef Ureda za hadž Ismet-ef. Zejnilović
- oblasni gl. imam medžlisa 7 - (Detroit) mr. Dženan-ef. Kaljanac
- oblasni gl. imam medžlisa 2 - (Louisville) Azam-ef. Efendira
- oblasni gl. imam medžlisa 4 - (Phoenix) Sabahudin-ef. Ćeman
- član UO IABNA, predsjednik FEBA, Dr. Araš Konjhodzić
- hafiz Nermin-ef. Spahić, šef Ureda za izdavačku djelatnost

Regionalizacija IZ na sedam navedenih medžlisa na čelu sa pomenutim oblasnim imamima (izuzev medžlisa 2) usvojena je na prijedlog gl. imama za SAD dr. Senada Agića na Saboru IABNA (skupštini svih džemata) u Seattle-u 26. maja 2007. godine.

Sastancima je u svojstvu domaćina u prijatnoj atmosferi predsjedavao dr. Bayram ef. Mulić. Na osnovu izloženih iscrpnih diskusija i konstruktivnih prijedloga doneseni su sljedeci zaključci i odluke:

1. Susreti ove vrste na nivou gl. oblasnih imama su veoma efikasni, svrsishodni i korisni, te ih treba nastaviti u cilju promocije medžlisa IZ.

2. Oblasni glavni imami, kao i svi imami su dužni u svim džematima uloziti maksimalan trud u sprovođenju akcije sakupljanja zekata i vitara i posvetiti posebnu pažnju poštivanju i potpunom sprovođenju važeće fetve koju je donijelo Vijeće za fetve Rijaseta IZ o prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra.

3. Potvrđeno je na osnovu kalendara Rijaseta IZ da je prvi dan Ramazana 1. septembar, a prvi dan Ramazanskog bajrama 30. septembar. Svi džemati će slijediti ovaj kalendar, osim ako na lokalitetu postoji apsolutni koncenzus lokalnih džemata za neki alternativni metod (kao npr. Phoenix, AR)

4. Potvrđeno je primanje džemata "Behar" iz Grand Rapidsa u članstvo IABNA.

5. U sklopu priprema za konstituiranje Mešihata zaključeno je da na nivou svih medžlisa treba organizirati što transparentniju javnu raspravu o Mešihatu na koju treba pored svih oblasnih gl. imama medžlisa pozvati kako sve predstavnike i imame lokalnih džemata tako i predstavnike Rijaseta IZ, prije svega gen. sekretara Muhamed ef. Salkića te šefa UBD Mirsad-ef. Mahmutovića.
Predstavnici lokalnih džemata ovom prilikom trebaju potpisati odluku o namjeri pridruživanja Mešihatu IZ za SAD i Kanadu. U tom smislu prvu ovaku javnu raspravu zakazujemo na nivou Medžlisa 3 u Chatanogi 18. oktobra 2008. god.

6. Na prijedlog gl. imama za SAD dr. Agića objedinjena je funkcija blagajnika i sekretara IZ u jednoj osobi - za koju je apsolutnim konsenzusom izabran Sabahudin ef. Ćeman. UO i savjet gl. imama se zahvaljuje gl. imamu dr. Agiću kao i Muhammed ef. Brki za dosadašnje savjesno obavljanje ovih odgovornih dužnosti.

7. Na osnovu relevantnih činjenica zaključeno je da IABNA posjeduje finansijsku strategiju za konstituiranje Mešihata u mjeri profesionalizacije, ne samo funkcije budućeg muftije već i svih gl. imama medžlisa, ako Bog da.

8. Savjet gl. imama podržava rad "Nezavisne komisije" na čelu sa dr. Saračevićem te izražava nadu da će kriza unutar KBSA biti što prije prevaziđena. Dijeljenje bošnjačke zajednice na ovim prostorima po bilo kakvom osnovu je neprihvatljivo i IZ će se energično suprostaviti ovakvim tendencijama bez obzira iz koje strane dolazile.

9. U tom smislu, ako se postojeća kriza unutar KBSA ne prebrodi, IZ će zadužiti medžlis 3 da bez Kongresa ove godine organizira tradicionalne susrete Bošnjaka u Jaxsonville-u FL. Jednostavno, tradicionalni susreti Bošnjaka, koje je pažljivo iznjedrila IZ, ne smiju biti poligon za potkusurivanje političkih i drugih ambicija pojedinih grupa i pojedinaca.

10. U cilju što transparentnijeg rada na reorganiziranju Islamske zajednice usvojeno je novo ime koje ce biti korišteno u javnosti, "Mešihat Islamske zajednice Bošnjaka u SAD-u i Kanadi u osnivanju".

11. Genrealni sekretar Sabahudin ef. Ćeman se zadužuje da izvrši validnu registraciju Mešihata i što prije obezbijedi status vjerske neprofitne organizacije.

12. Savjet glavnih imama posebno apelira na imame, hatibe, muallime i vaize da svojom riječju i djelom budu najbolji primjer jedinstva muslimana, posebno u mubarek mjescu ramazanu, te da na što bolji način pripremaju, valoriziraju i upoznaju članove džemata o važnosti reorganiziranja IZ na ovim prostorima i nužnosti konstituiranja Mešihata.

(www.dzemati.com)