A+ A A-

Iftar u Bijeloj kući: Partneri smo s muslimanima širom svijeta

bijela-kucaAmerički predsjednik Džordž Buš (George Bush) u srijedu je u Bijeloj kući organizirao iftar za ambasadore islamskih zemalja akreditirane u Vašingtonu i ugledne predstavnike američkih muslimana, poput kongresmena Kita Elisona (Keith Ellison). Ove godine prvi put su među zvanicama bili predstavnici vlada Saudijske Arabije i Kuvajta.

Skupu je prisustvovala i ambasadorica naše zemlje u SAD Bisera Turković, koju je predsjednik Buš veoma srdačno pozdravio.

- Ezan je najavio prekid posta te su poslužene hurme, sokovi i voda kako bi se prisutni omrsili. Nakon toga u Bijeloj kući je klanjan akšam-namaz, a zatim posluženo i jelo - prenijela nam je ambasadorica Turković.

Iftari su postali tradicija u Bijeloj kući jer ih predsjednik Buš sa suprugom Laurom organizira već osam godina, odavajući tako počast muslimanima za sve što su učinili za SAD, ali i svijet.

Buš je u svom govoru naglasio da više od milijardu muslimana širom svijeta obilježava ramazan postom, predanom molitvom i dobročinstvima.

- Tokom ramazana prisjećamo se duge i izuzetne historije islama. Stoljećima je islam bio izvor učenja i kulture. Muslimanski mislioci i učenjaci pomjerali su granice znanja ljudskog uma. Ljudi svih vjera imali su korist napretkom muslimana u oblasti filozofije, poezije, matematike, medicine. Na početku novog stoljeća, muslimani u Sjedinjenim Državama nastavljaju tu ponosnu tradiciju inovacija i izuma, kazao je Buš.

- Jedna od velikih snaga naše zemlje jest vjerska raznovrsnost. Amerikanci prakticiraju mnogo različitih vjera. Svi mi dijelimo vjerovanje u pravo da se slobodno moli. Odbacujemo fanatizam u svim njegovim oblicima. I tokom posljednjih osam godina moja administracija je ponosna što je mogla surađivati s američkim muslimanima na promicanju pravde i tolerancije svih vjera," rekao je predsjednik Buš.
Predsjednik je izdvojio neke on prisutnih na sinoćnjem iftaru, uključujući one koji rade na američkom svemirskom programu, kao i one koji su ostvarili značajne rezultate na polju zdravstvene zaštite i tehnologije:
Buš je dodao da su Sjedinjene Države sklopile partnerstva s muslimanima diljem svijeta kako bi se širila sloboda:
- Pomažemo narodima Iraka i Afganistana da izgrade slobodno društvo nakon desetljeća tiranije. I tokom ovog mjeseca razmišljanja, sjetit ćemo se hrabrih američkih muslimana koji nose uniformu oružanih snaga Sjedinjenih Država. Oni predstavljaju najbolje u našoj zemlji. Čast mi je biti njihov vrhovni zapovjednik.
Predsjedniku su se na iftaru pridružili gosti među kojima se nalazio i kuvajtski premijer Sheikh Nassar Muhammad al-Ahmad al-Sabah.
Muslimanski kapelan američke vojske Abdullah Hulwe predvodio je sinoćnju molitvu, tražeći od Boga da prisutnima dade snagu kako bi se hrabro i mudro mogli nositi sa svim opasnostima, a sa svim događajima disciplinirano i lojalno.
- Pomogni nam da iskoristimo naš post kao instrument za poboljšavanje cijelog ljudskog roda i mira po cijelom svijetu. Zahvaljujemo ti za snagu karaktera koju nam ramazan daje. Pomogni nam da je koristimo za obranu i očuvanje slobode sa svom pravednošću i mirom kao vrhovnom žudnjom naših srca.

(Dnevni avaz / VOA)