A+ A A-

Za jednu večer prikupljeno skoro dva miliona KM

Nakon što je svečano položen kamen-temeljac na Kovačima u Sarajevu za trajno sjedište Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na Fakultetu islamskih nauka u srijedu je organiziran i donatorski iftar, na kojem je za izgradnju objekta prikupljeno skoro dva miliona KM.

Kako nam je kazao generalni sekretar Rijaseta IZ u BiH Muhamed Salkić, tu večer je podijeljeno 80 formulara za donacije, a na licu mjesta popunjeno ih je 36.

- Tako je prikupljeno 1.188.911 KM, a donatori su dali usmeno obećanje za još skoro milion maraka. Ostavljena je mogućnost da donatori formulare popune u roku od 15 dana i dostave ih Rijasetu - rekao je Salkić.

Prema njegovim riječima, prikupljena sredstva, uz dodatna koja će uskoro biti obezbijeđena, bit će dovoljna da se započne procedura raspisivanja tendera i prva faza radova.

Fahrudin Radončić: "Avaz" će dati najmanje milion KM

- Najjača medijska kuća u BiH prošle godine je na namjenski žiroračun Islamske zajednice u BiH uplatila 200.000 KM, koje su iskorištene za plaćanje idejnog projekta i projektne dokumentacije neophodne za dobivanje građevinske dozvole. Uz to, "Avaz" će u naredne tri godine uplatiti još najmanje 800.000 KM. Smatramo da se radi o ideji koju svaki Bošnjak-biznismen treba podržati u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima i vjerskim uvjerenjima. Inače, nije nikakva tajna, "Avaz" je u posljednjih nekoliko godina dao višemilionski iznos u različite donatorske svrhe, te je ova donacija Islamskoj zajednici kontinuitet našeg djelovanja u cilju opće koristi - izjavio je utemeljitelj "Avaza" Fahrudin Radončić.

(www.dnevniavaz.ba)