A+ A A-

U Crnoj Gori diskriminacija prema Bošnjacima

Reakcije Bošnjačke stranke: Ovo nam je naša borba dala

U Crnoj Gori neizlječiva bolest od nacionalizma i vjerske netrpeljivosti


Policija_Crne_GoreNakon dobijanja nezvanične informacije o nedavno završenom izboru kandidata na prijemnom ispitu za prijem u Policijsku akademiju u Danilovgradu, Bošnjačka stranka izražava protest i traži od nadležnih hitnu reakciju.

Naime, od 26 prijavljena kandidata bošnjačke nacionalnosti samo jedan kandidat je prošao stroge testove, koji su po našim saznanjima bili strogi samo za njih.

Za tog jednog kandidata koji je prošao testove saznali smo iz novina i vjerovatno se radi o kandidatu koji je primljen nakon našeg interesovanje za rezultate prijemnog ispita u Policiskoj akademiji, a što će se narednih dana sigurno i detaljnije znati. Simptomatično je to što su nadležni iz Policijske akademije rezultate sa prijemnog ispita dali novinarima, iako isti nijesu verifikovani od Upravnog odbora Policijske akademije.

Ne bi bilo tragično to što je samo jedan kandidat prošao testove za prijem u Policijsku akademiju, već je tragično i zabrinjavajuće to na koji način su ostali kandidati eliminisani.

Šokantno je da se i pored demokratizacije crnogorskog društva i zalaganja vlasti za multuietničku i građansku državu, od strane nekih članova komisije govorilo kandidatima bošnjačke nacionalnosti 'da je sve dobro, ali da im ime ne valja'.

Čak se išlo toliko daleko da je nekim od kandidata rečeno da navodno „boluju od nekih bolesti koje su smetnja za njihov prijem", od kojih, inače, ni oni, niti niko njihov nikada nije bolovao.

Naravno, ovi kandidati nisu povjerovali nalazima i obrazloženjima komisije, čiji je jedini cilj bio eliminisati prijavljene kandidate Bošnjake, primjenom svih dozvoljenih i nedozvoljenih metoda, pa su otišli u privatne laboratorije i klinike gdje su ustanovili da te dijagnoze nijesu tačne.

Jedino što se sa sigurnošću može zaključiti jeste da su oni koji su bili nadležni da provjere zdravlje kandidata zapravo neizlječivo bolesni od nacionalizma i vjerske netrpeljivosti.

Ovu zabrinutost povećava i činjenica da su odgovorni iz Upravnog odbora Policijske akademije, prilikom raspisivanja konkursa za prijem kandidata posebno apostrofirali da će pod istim uslovima prednost imati prijavljeni kandidati iz manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori, a što su i preporuke medjunarodnih institucija

Ovaj postupak dokazuje da je to bila samo farsa i medijski marketing navodne multietničke opredjeljenosti ove ustanove.

Zabrinjava nas i činjenica koja je prošla nezapaženo, a to je podatak da na prošlogodišnjem konkursu za prijem u Policijsku akademiju nije primljen ni jedan kandidat bošnjačke nacionalne pripadnosti.

Vjerujemo da sve ovo nije slučajnost, već strogo kontrolisana selekcija i drska diskriminacija po nacionalnoj osnovi.

Mislili smo da je to prošlost, ali nas je, nažalost, stvarnost demantovala, a ovaj primjer to najbolje dokazuje.

Gospodo iz Upravnog odbora Policijske akademije, vjerujemo da ste dobili informacije o ovom slučaju i očekujemo Vašu brzu i efikasnu reakciju.

Tražimo da se rezultati sa prijemnog ispita ponište za sve kandidate i da se organizuje ponovni prijemni ispit, naravno sa komisijom u novom sastavu, a da prema članovima komisije koji su uradili ovakvu diskriminaciju preduzmete sve mjere koje Vam po zakonu stoje na raspolaganju.

Tražimo da se direktor Policijske akdemije i njegovi saradnici smijene sa funkcija i da se prema njima preduzmu sve zakonom propisane mjere.

Posebno očekujemo da javno reaguju i da se založe da se odluka o prijemu preispita pripadnici manjinskih naroda Ministar Jusuf Kalomperović, Predsjednik Upravnog odbora Policijske akademije Ćazim Fetahović i utemeljivač i nekadašnji direktor Policijske akademije Husnija Redžepagić.

Ukoliko se u najkraćem roku ne preduzmu adekvatne mjere, zvanično ćemo o ovom sramnom postupku obavijestiti sve nadležne međunarodne institucije, kao i ambasade koje imaju kancelarije u Crnoj Gori.

 

„Dobar si, ali ti ime ne valja!"
Smatramo da nijednim ozbiljnim argumentom nisu osporeni navodi Bošnjačke stranke, Bošnjačkog savjeta, kao ni roditelja oštećenih kandidata da je na prijemnom ispitu za policijsku akademiju bila prisutna očigledna diskriminacija prema pripadnicima bošnjačke nacionalnosti.

Umjesto ozbiljnih argumenata, zvaničnici policijske akademije poslužili su se zaklanjanjem iza oficijelnih nalaza namjenski formiranih ljekarskih komisija, čiji su se rezultati pokazali netačnim, kod svih kandiata koji su naknadno provjeravali da li boluju od onoga što im je ljekarska komisija policijske akademije dijagnosticirala. Nisu uspjeli da objasne činjenicu, kako to da samo jedan od 26 pripadnika bošnjačke nacionalnosti prođe prijemni ispit, i nijedan od šest pripadnika albanske nacionalnosti.

I dalje očekujemo da će Upravni odbor, na čijem je čelu gospodin Ćazim Fetahović, kao najodgovornija instanca Policijske akademije, donijeti odluku o poništenju rezultata i organizovanju novog prijemnog ispita, kako bi makar na takav način ispravili ovu drastičnu diskriminaciju.

Ono što je očigledno jeste da zvaničnike Policijske akademije ne obavezuju ni multietnički karakter Crne Gore, koji bi trebao da se, možda ponajprije, ogleda u njenoj policijskoj službi, niti preporuke OEBS-a i drugih evropskih institucija, koje insistiraju na zastupljenosti manjina u ovim službama, pa ih čak ne obavezuju ni preporuke iz vlastitog konkursa prema kojem će „prilikom prijema pri jednakim rezultatima prednost imati pripadnici manjinskih naroda".

Odgovorni iz Policijske akademije, ali iz MUP-a i Uprave policije trebali bi da se duboko zamisle nad ovim činjenicama, kao i nad time da i na prošlogodišnjem konkursu nije primljen nijedan kandidat bošnjačko-muslimanske nacionalnosti, kao i nad time kakav je nacionalni sastav policije i rukovodećeg kadra u sredinama gdje žive pripadnici manjinskih naroda
Bili smo duboko ubjeđeni da je vrijeme omalovažavanja i nipodaštavanja pripadnika manjiskih naroda, pripada ružnoj, ali ne tako davnoj prošlosti crnogorske policije, ali su nas nažalost neki njeni zvaničnici, vjerno slijedeći navike iz tih vremena, još jednom demantovali.
Pitamo se da li će Upravni odbor policijske akademije, moći da se suoči sa ovom očiglednom pojavom nacionalne diskriminacije koja se po ko zna koji put manifestovala i koja je, u krajnjem, svedena na jednostavnu konstataciju: „Dobar si, ali ti ime ne valja!".

(www.bosnjaci.net)