A+ A A-

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u danu Bedra u Bihaću

U srijedu, 17. 09. 2008. nakon teravih namaza na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću je upriličena akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Inspirisani kur'anskim ajetom: 'A ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva kao da je svim ljudima život sačuvao!' udruženje Život iz Bihaća je u saradnji sa Zavodom za transfuziju Kantonalne bolnice u Bihaću organiziralo ovaj humani čin.

Veliki broj ljudi koji su nakon teravih namaza posebno došli da učine još jedno dobro djelo u ramazanu se odazvao ovoj akciji. Muslimani 17. dan ramazana obilježavaju kao Dan pobjede na Bedru. Toga dana muslimani su prolijevali svoju krv braneći svoju vjeru i svoj život. Danas mi, bosanski muslimani ove regije imamo mogućnost da darujemo krv kako bi spasili i sačuvali nečiji život, bez obzira o kome se radilo. Vođeni ovom simbolikom upravo u 17. danu ovog blagoslovljenog mjeseca smo odlučili da pokrenemo ovu humanu akciju.' - kažu organizatori.

Njihova želja, a ujedno i obećanje je da će ova akcija postati tradicija u gradu na Uni i ovom prilikom zahvaljuju svima onima koji su im pomogli na bilo koji način da realizuju ovu humanu aktivnost koja je vrijedna svake pažnje i pohvale.

Noć prije, u organizaciji Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i udruženja Život iz Bihaća je upriličeno obilježavanje noći Bedra. U opuštenoj i ugodnoj atmosferi prof. dr. Fuad Sedić je govorio o presudnom značaju bitke na Bedru za muslimane, te o drugim porukama koje svaki musliman treba posebno prostudirati. 'Druženje u noći Bedra' kako je nazvan ovaj skup je okončan sa nekoliko ilahija i prigodnom dovom našeg uvaženog alima dr. Sedića.

N. Horozović