A+ A A-

Raznovrsne aktivnosti na području Medžlisa IZ-e Bosanska Gradiška

Bilo je uistinu svečano u nekoliko dana na području Medžlisa IZ Bosanska Gradiška. Zanimljivo je i vrlo poticajno da je uoči ramazana, a u povodu ovog svetog mjeseca, u organizaciji Medžlisa održana promocija knjige '' Bosna u srcu '' Suade Kovačević, koja živi u Rovinama nadomak Bos. Gradiške. Uz praćenje kratkih obraćanja te promotora knjige, sekretara Medžlisa, svi prisutni gosti su bili počašćeni dolaskom Edhem ef. Čamdžića, muftije banjalučkog, koji se na kraju ovog skupa obratio.

Nakon promocije knjige druženje je nastavljeno učenjem tradicionalnog mevluda u Talovima. Po prvi put u historiji ovog džemata svečano je puštena u rad električna energija, koju su svojim trudom i radom uspjeli dovesti u ovo mjesto aktivisti ovog džemata. Na otvorenom prostoru proučen je mevlud, a stotinama prisutnih obratio se muftija banjalučki kao i glavni imam Medžlisa, h. Zejnil ef. Latifović.

Hatme za starije i mlađe polaznike
Sutradan u džematu Obradovac upriličene su hatme za starije polaznike mektebske nastave i to: Kozarčanin Hata (1941), Raković Zumra (1944), Kozarčanin Halida (1944), Harbaš Tidža (1954), Ahmetagić Devleta (1944), prof. Azra Šapčanin (1972), Rizvić Melisa (1982). Vrijedno je istaknuti da je ove sestre i majke još prošle godine kada je bio prisutan, svečano uveo u Kur'an, Mr. Muharem Omerdić, rukovodilac VP službe u Rijasetu IZ. Ne pamti se kada su bile hatme za starije učenike u ovom mjestu, ali se sa sigurnošću može kazati da je ovaj dan za stanovnike ovog džemata ostao upamćen. Inače već duže vrijeme organizira se nastava za starije polaznike, gdje se iz navedenog primjera može uvidjeti da godine nisu bitne, kada je u pitanju učenje i upoznavanje o našoj vjeri. Svoj lični angažman u organizaciji ovih aktivnosti dali su h. Besim ef. Šeper, imam u džematu, Senad Rekić, mutevelija u džematu i Samra Sarač, muallima u džematu. I muftija banjalučki, Edhem ef. Čamdžić, iznenađen rezultatima koje je vidio u ovom džematu, pohvalio je ovaj džemat kao i uputio prigodnu poruku.

Isto tako, dan nakon hatmi za odrasle, u džematu Liskovac su održane hatme za mlađe polaznike mektebske nastave. Vrijedni imam ovog džemata, Salahudin ef. Maglić, potrudio se i uveo četvoro djece u Kur'an i to: Samardžić Dženan, Demo Meris, Demo Ervin i Škodrić Almedin, koji su tog svečanog dana položili hatmu. I na ovoj svečanosti bilo je dosta posjete gdje su odaslane poruke ljubavi prema vjeri Islamu.

Teravih namaz u deset džemata
Što se tiče ramazanskih aktivnosti one su u velikom obimu prisutne na području ovog Medžlisa. Teravih namaz se klanja u svih deset bosanskogradiških džamija, održavaju se prigodna predavanja uz prisustvo profesora sa IPF u Bihaću, održavaju se iftari kako za starije tako i za omladinu, emitiraju se redovne ramazanske emisije na lokalnom radiju kao i na televiziji, organiziraju se humanitarne akcije pomoći ugroženim i socijalnim slučajevima, održavaju se prigodni mevludi u povodu mubarek večeri, a u povodu Lejletu-l-bedra u džematu Obradovac održana je svečana akademija na kojoj je bilo govora o ovoj mubarek noći, a učešće su uzele članice hora ''Bulbuli''. Isto tako, pripreme se vrše za obilježavanje Lejletu-l-kadra kao i pripreme za predstojeći Bajram.

Detalj s akademije u povodu Lejletu-l-bedra

Senad Rekić