A+ A A-

Kongres Bošnjaka osuđuje organizovane napade na Bošnjake

KBSAKongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja zastupa 350.000 hiljada Bošnjaka koji žive u SAD i Kanadi najoštrije osuđuje nedavne napade na Bošnjake i njihove vjerske objekte tokom najvažnijeg svetog mjeseca Bošnjaka, mjeseca Ramazana. Desili su se mnogi napadi na izbjeglice povratnike, napadi i uništavanje džamija u RS, kao i prijetnje imamima. Sloboda vjere i prakticiranje iste su najosnovnija prava i moraju se zaštititi.

Napadi na džamije u Kotor Varoši, Bosanskom Novom, Banjaluci i drugdje kao i otvorene i direktne provokacije protiv Bošnjaka, a koji pokušavaju da provedu u miru svoje vjerske praznike, su direktna uvreda osobama koje drže do standarda europskog humanitarnog prava i koje poštuju vjerske slobode svih ljudi. Ovo su napadi bez provokacija i policija RS ne kažnjava počinitelje, organi vlasti entiteta nastalog kao rezultat kampanje krvavog etničkog čišćenja protiv Bošnjaka tokom rata 90ih godina.
Međunarodna zajednica nije uspjela da zaštiti Bosnu u toku rata! Hoće li ponovno propustiti da zaštiti pravo BiH da bude demokratska, multietnička država sa centralnom vladom i ponoviti grešku te neće zaštititi Bošnjake u srcu Europe?

Napadi na Bošnjake i džamije u RS moraju biti zaustavljeni i oni koji počinjavaju takve zločine vrijedne prezira moraju biti kažnjeni.

 

Otvoreno pismo CIK i OESS: Građani BiH nisu dobili glasačke listiće

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja predstavlja američke i kanadske Bošnjake, želi da vam skrene pažnju na važna pitanja u vezi dolazećih lokalnih izbora u BiH. Mnogi građani BiH u SAD su se požalili da nisu dobili glasačke listiće, iako su se prijavili za glasanje. Ovo je ozbiljan prekršaj zakona o glasanju u BiH i ponavljanje prošlogodišnjih neuspjeha da se građanima BiH u inostranstvu dostave adekvatni dokumenti.

Mnogi od ovih koji su se registrovali su bili istjerani tokom rata agresijom i politikom etničkog čišćenja tvorevine „Republike Srpske." Ovo je samo nastavak politike etničkog čišćenja regiona.

KBSA zahtijeva da se bez odgode preispita zašto toliki ljudi koji su svoje dokumente poslali iz SAD nisu još dobili glasačke listiće.
Hvala vam za vaše vrijeme i uzimanje ovog pitanja u razmatranje.