A+ A A-

Hvalevrijedan izdavački poduhvat

mustafa-spahicPovijest islama u novom ruhu - u povodu izlaska sedmog dopunjenog izdanje Povijesti Islama autora Mustafe Spahića.

Knjiga Povijest Islama je objavljena prvi put u Sarajevu 1994. i tada a i sada, prestavlja veliki iskorak i kapitalno djelo, jedno od najznačajnijih te vrste koje je objavljeno na ovim prostorima.

Sedmo dopunjeno izdanje predstavlja veliki izdavački poduhvat. Usuđujemo se reći da je to sadržajno, najobimnija i najobuhvatnija knjiga povijesti islama i muslimana, koja obuhvata period od prvog čovjeka na zemlji, prvog Božijeg poslanika Adema, a.s., pa sve do današnjih dana, sa posebnim osvrtom na povijest Bosne i Hercegovine i naroda koji žive u njoj.

Ova knjiga je jedinstvena po mnogo čemu, ona predstavlja hrabri iskorak u analitičko historijskom predstavljanju činjenica. Autor se hrabro, originalno i analitički upušta ne samo u navođenje pukih činjenica i događaja iz prošlosti nego ih analizira, kontekstuira i pokušava približiti široj čitalačkoj publici, na što jednostavniji načina. Vidljiv je jasan autorski pristup sa komentarima i analizom za koje se malo koji autor usuđuje. Profesor Mustafa Spahić je napravio iskorak jer je iskoristio poznavanje sociologije i metodologije društvenih disciplina, pa se može reći da je ova knjiga spoj čiste historije i sociološko društvene analize i sinteze povijesnih događaja, što predstavlja bogatstvo za čitatelja. Knjiga je namijenjena ne samo akademskoj javnosti nego i široj čitalačkoj publici. Autorovo umijeće analize i definiranja stvari na najjednostavniji i najprihvatljiviji - pregledan način pomoći će mnogima da shvate burna previranja kroz povijest islama i muslimanskih naroda.

Sedmo dopunjeno izdanje ove knjige predstavlja odvažan iskorak u našem izdavaštvu ove vrste knjiga. Knjiga je pažljivo i lijepo dizajnirana i prvi put se štampa u koloru, obogaćena je sa preko pet stotina najkvalitetnijih fotografija koje predstavljaju tragove povijesti i svijetla dostignuća islamske civilizacije kroz historiju.

U sedmom dopunjenom izdanju dodati su rezimei nakon svih Božijih poslanika i važnijih poglavlja unutar knjige, koji predstavljaju jasan putokaz i lahko i brzo snalaženje unutar tako obimnog teksta. Predstavljaju sažimanje i sintezu najvažnijih činjenica gdje se čitalac može na vrlo jednostavan način snaći i doći do potrebnih informacija.

Ovo izdanje ukrašeno je kvalitetnim fotografijama iz islamske arhitekture, umjetnosti, kaligrafije i dekoracija koje predstavljaju razne stilove i primjenjivane materijale (unutar primjenjene umjetnosti) koji su korišteni u pojedinim dinastijama.

Veoma značajnu i očiglednu ulogu u knjizi zauzimaju geografske, političke, etničke i jezičke karte koje su precizno birane kako bi pratile razna osvajanja, širenje i gubljenje teritorija kroz historiju. Rukovodeći se starom izrekom „da je dobra slika vrijednija od hiljadu riječi" ovdje bi se moglo reći da je dobra karta koja ilustrativno predstavlja čitave historijske periode vrijedna koliko i poglavlje u kojem se nalazi.

Knjiga Povijest Islama sa svojih osamnaest poglavlja u sebi sadrži najmanje osam cjelovitih knjiga: Božiji poslanici, Životopis Muhammeda, a.s., Prva četvorica halifa - Hulefai - rašidun, Emevije, Abbasije, Islamske zemlje i muslimanski narodi, Bosna i Hercegovina kroz vrijeme i Historijat Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kao zasebna knjiga moglo biti objavljeno poglavlje o Božijim poslanicima koje obuhvata sve Božije poslanike koji su spomenuti u Kur'anu i obrađuje ih tako da prvo navodi imena poslanika kako ih Kur'an naziva imena po kojima su poznati kroz historiju, imena pod kojima se spominju u Bibliji i na kraju ako još ima latinski ili hebrejski naziv za tog poslanika. A život samog poslanika obrađuje na sličan način: prvo navodi sve Kur'anske ajete u kojima se spominje dotični Božiji poslanik, zatim daje historijske informacije o životu poslanika, pa kakav je njegov tretman u Bibliji i drugim svetim knjigama i na kraju svakog Božijeg poslanika dolazi sažetak najznačajniji događaji vezani za život toga poslanika. Ovaj rezime ili sažetak predstavlja jedan značajan iskorak jer pomaže da na jednom mjestu dođemo do najvažnijih informacijia o tom Božijem poslaniku. Autentičnost ovakvog pristupa kazivanju o Božijim poslanicima počiva na činjenici da se povijest - sira utemeljuje i izvodi iz hijeropovijesti - kasasa a tarih ili historija iz sire - povijesti. Krajnji izvor svjedok i sudac događaja je sam Bog preko Objave.

Poglavlje o životopisu Muhammeda, a.s., jedno je od najcjelovitijih i najobuhvatnijih poglavlja i predstavlja sažetak svih nama dostupnih sira i životopisa Muhammeda a.s.,koji su objavljeni na ovim prostorima i šire. Ne samo da se navodi život Božijeg poslanika nego se pojašnjavaju socijalne i društvene prilike u kojima je živio, odnosi sa drugim religijskim zajednicama i u cijelosti se navodi prvi Medinski ustav i Hutba - govor na Oprosnom hadžu. Unutar političke filozofije Islama se obrazlaže zašto Muhammed, a.s., nije iza sebe ostavio nasljednika nego emanet da muslimani po principu šure izaberu prvog halifu. Legitimitet na političku vlast imaju muslimani a ne poslanikova oporuka koje nikada nije ni bilo.

U poglavlju o prvoj četvorici pravednih halifa daje jasnu razliku između njih i svih kasnije nastalih dinastija unutar islamske države. Sve kasnije islamske halife iza hulefai- rašiduna smatrali su da je po monarhističkom principu unutar dinastije legitimitet vlasti pitanje između oca i sina, a ne legitimitet i neprikosnoveno pravo muslimana. Navodi se veličina i jednostavnost prve četvorice pravednih halifa, njihov život i težina emaneta koji su morali ponijeti nakon preuzimanja hilafeta.

U poglavlju o Emevijama i Abbasijama i svim dinastijama koje su kasnije vladale unutar i izvan njih autor navodi historijska previranja, uspone i padove jačanja i slabljenje moći tadašnje islamske države, njihove dobre osobine i mahane.

Iz knjige se jasno da uočiti da su kroz povijest postojale tri velike dinastije: Emevije, Abbasije i veliko Osmansko carstvo, a da su sve ostale manje dinastije bilo arapskog, turskog, mongolskog ili perzijskog porijekla bile manje više unutar ili izvan njihove vlasti, odnosno da su u određenim periodima kroz otcjepljenja, otkazivanja poslušnosti pojedinim vladarima i pravljenja malih autonomija nastajale manje dinastije sa manjim ili većim značajem i trajanjem kroz historiju.

U poglavlju Islamske zemlje i muslimanski narodi uneseni su i ažurirani najnoviji podaci o islamskim zemljama: službeni naziv, glavni grad, broj stanovnika, valuta, jezik, porijeklo stanovništva, etnička i vjerska pripadnost. Pored svake države koja je spomenuta nalazi se zastava i karta sa granicama te države.

Bosna i Hercegovina se obrađuje kroz nekoliko poglavlja: XIII, XIV, XV, XVI i XVII, Zemlja Bosna kroz prostor i vrijeme, Širenje Islāma u Evropi i na Balkanu, Bosna i Hercegovina u vrijeme Austrougarske vladavine od 1878. do 1918. godine, Bosna i Hercegovina od nastanka do propasti prve zajedničke države Kraljevine Jugoslavije (1918.-1914.), Bosna i Hercegovina u sastavu nezavisne države Hrvatske (1941.-1945.).

Povijest Bosne i Hercegovine kroz prostor i vrijeme je dostojno i objektivno predstavljena i sigurno može biti predmetom izučavanja na svim akademskim institucijama u BiH i šire. Vidljivo je veliko poznavanje prilika i događaja te analiziranje i smještanje istih u svjetski tok historije. Autor analizira uticaje i tokove historijskih događaja u regionu koji su uvijek kroz historiju vršili značajan uticaj na prilike u Bosni.

Posljednje poglavlje ove knjige posvećeno je opširnom i sveobuhvatnom historijatu Islamske zajednice koji autor dijeli na sljedećih sedam razdoblja:

Prvo (1463.-1878.);
Drugo (1878.-1918.);
Treće (1918.-1929.);
Četvrto (1929.-1941.);
Peto (1941.-1945. - u okviru NDH);
Šesto (1945.-1993. U okviru SFRJ).
Sedmo razdoblje u životu Islāmske zajednice teče od 1993.- pa do današnjih dana.

Na kraju bih spomenuo poseban dodatak Godine i događaji čiji značaj je izuzetan. Tu su hronološki navedene godine i značajni događaji u povijesti islama i muslimana od Adema, a.s., do današnjih dana. Ovaj dodatak je značajan i radi toga što bar koliko je poznato, niko u ovom obimu nije na jednom mjestu hronološki poredao ovoliko za muslimane značajnih događaja. Autor je posebno razdvojio vladavinu halifa od vladavine sultana koji su u isto vrijeme bili na vlasti te objasnio ulogu halife i sultana u dotičnom periodu. Navedeni su događaji koji su se desili na tlu BiH, od najstarijih vremena do danas, koji su od značaja za muslimane u BiH. Navedena su i imena svih reisu-l-ulema i naibu - reisa do danas. Historijat nastanka obrazovnih institucija Islamske zajednice i drugi značajni događaji.

Na kraju, možemo konstatovati da objavljivanje sedmog dopunjenog izdanja Povijesti islama autora Mustafe Spahića sigurno predstavlja izdavački poduhvat godine u Bosni i Hercegovini.

Tinjak Muamer