A+ A A-

Novi napadi na IZ u Sandžaku i nastavak državne diskriminacije

U Sjenici je sinoć oko 11 časova grupa huligana napala Murata ef. Zornića, a zatim su nasrnuli na sjednište Medžlisa Islamske zajednice u Sjenici. Tom prilikom je jedan od napadača udario Fikreta ef. Fijuljanina glavom u lice i nanio mu lakše povrede.

Huligani za koje je poznato da djeluju u okvirima Ugljaninove Stranke demokratske akcije su zatim polupali nekoliko prozora na zgradi Medžalisa. Ova lica su jutros privedena u policiju i saslušana. Napad se desio sat vremena nakon zajedničkog iftara koji je priređen u Sjenici i na kome je pored velikog broja vjernika prisustvovao i Glavni muftija.

Izgleda da je nekome teško palo što je zajednički iftar okupio onoliko ljudi.
To je samo jedan u nizu napada kojima su podvrgnuti prostorije i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Sjenica.

Zloupotreba vjeronauke u Sjenici i Tutinu

U ponedeljak 15. septembra 2008. godine u Velikoj sali Mešihata Islamske zajednice u Srbiji organizovana je konferencija za novinare povodom nepoštovanja pravila i članova Vladine komisije za vjeronauku u osnovnim i srednjim školama. Na konferenciji su učestvovali član Vladine komisije za vjeronauku zamjenik predsjednika Mešihata dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Sabora Hajro ef. Tutić i portparol Mešihata Sead ef. Šaćirović.

Dr. Dudić je iznio probleme sa kojima se susreće Islamska zajednica pri organizaciji vjeronauke u osnovnim i srednjim školama na prostoru Tutina i Sjenice. „Naime, neki direktori škola su dali sebi za pravo da mimo pravila Vlade R Srbije odlučuju ko će predavati vjeronauku u školama. Dešava se da u nekim školama sada vjeronauku predaju osobe koje nemaju ni završenu srednju školu" - kazao je dr. Dudić. On je naglasio da je takvo ponašanje direktora dovelo do bojkota nastave u pojedinim mjestima na prostoru pomenutih opština.

Na pitanje novinara da li je potpis Hamdije Jusufspahića validan i da li je on član vladine komisije, dr. Dudić je odgovorio: „Za prostor Sandžaka, Preševa i Vojvodine mjerodavan je samo potpis sa imenom dr. Mevlud Dudić, a da je potpis pomenutog Jusufspahića mjerodavan isključivo za Beograd i nije validan na prostorima Sandžaka, Preševa i Vojvodine, i da po tom pitanju nema dileme."

 

Glavni muftija uputio pismo predsjedniku Srbije

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji uputio je pismo predsjedniku Srbije g-dinu Borisu Tadiću u kojem je podsjetio predsjednika na novonastale probleme po pitanju vjeronauke i nepoštovanju pravila i članova Vladine komisije R Srbije.

U pismu se ističe: - U aprilu mjesecu 2007. godine pisao sam Vam o opasnosti koja se nadvila nad Islamskom zajednicom i muslimanima u Srbiji. Nažalost, naša predviđanja su se obistinila. U oktobru mjesecu iste godine, i to u toku ramazanskog posta, otpočela je agresivna akcija rušenja legalno izabranih i legitimnih organa Islamske zajednice. Iako Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama nedvojbeno predviđa postojanje jedne i jedinstvene tradicionalne Islamske zajednice, ministar vjera i njegovi službenici su davali razne izjave i izdavali brojne pisane dokumente, ne poštujući ovaj kanonski i Zakonom utemeljen princip. Umjesto da se bavi uspostavom i razvijanjem dobrih odnosa između države i vjerskih zajednica, Ministarstvo vjera se pokušalo nametnuti kao uređivač unutrašnje organizacije Islamske zajednice po mjeri sopstvenog viđenja političkog interesa države.

Agresiji na Islamsku zajednicu pridružili su se i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su u više navrata oskrnavili džamijski prostor, vakufske prostorije i uniformisana vjerska lica, zatvarajući oči pred činjenicom da Zakon garantuje nepovredivost ovih vrijednosti. Najdrastičniji primjeri brutalnog kršenja vjerskih prava ove vrste desili su se u Prijepolju, Sjenici i Tutinu. Slika i vijest o brutalnosti policije prema imamima i vjernicima u Tutinu bila je na elektronskim medijima toga dana sedma po gledanosti u svijetu. Dva službenika Islamske zajednice, na očigled policije, ranjeni su iz vatrenog oružja, a do dana današnjeg izvršioci nisu privedeni pravdi. Jedan od ranjenih i dalje je u vrlo teškom stanju.

Nažalost, pravnom nasilju prema Islamskoj zajednici ovih dana priključilo se i Ministarstvo za prosvjetu. Od prvog septembra direktori nekoliko škola u Tutinu i Sjenici, poznati kao politički aktivisti lokalne uprave, sprovode samovolju imenujući nastavnike islamske vjerske nastave mimo, Zakonom i drugim pravilima, predviđene procedure. Od nadležnog Ministarstva je u dva navrata traženo da preduzme mjere u cilju zaštite zakonitog provođenja islamske vjeronauke u ovim školama, ali se očito radi o prećutnoj podršci ovoj pojavi. Uznemirenost roditelja i šire javnosti je sve veća te se ne isključuju protestna okupljanja i bojkot nastave u ovim školama. Posebno teško pada činjenica da se i ovo dešava u Ramazanu kada su srca vjernika puna senzibiliteta i željna duhovnosti i mira.

Vaše proevropsko političko opredjeljenje je predstavljalo nadu za muslimane i sve obespravljene u ovoj zemlji. Nismo zaboravili Vaše javno izrečeno obećanje da ćete se zalagati za jednu jedinstvenu tradicionalnu Islamsku zajednicu koja ima pravo na povezanost sa svojom duhovnom maticom u Sarajevu.

Od Vas očekujemo da preduzmete potrebne mjere u cilju zaštite Ustavom i Zakonom garantovanih prava muslimana u Srbiji, a oni će, kao i do sada, biti faktor mira i stabilnosti ove zemlje.

(www.islamskazajednica.org)