A+ A A-

Napad policije RS na 68-godišnju Fatu Orlović

fata-orlovic01Fata Orlović iz Konjević-Polja napadnuta je u svom dvorištu, gdje je bespravno sagrađena pravoslavna crkva.

Ona kaže da je pokušala spriječiti radnike u čišćenju dvorišta oko crkve da bi ga pripremili za sutrašnju liturgiju u povodu slave crkve.

Po njenim riječima, od dvadesetak prisutnih policajaca prišao joj je jedan i uhvatio je za ruku pod prijetnjom odvođenja u policijsku stanicu.

"Prošle godine smo se dogovorili da se obavi posljednja molitva i da se crkva ukloni iz mog dvorišta. Oni to nisu ispoštovali, i ne dozvoljavam da se molitva više ovdje obavlja. Devet godina na sudu tražim pravdu i više nikom ne vjerujem. Hoću da se crkva ukloni iz moje avlije, pa makar je sama čekićem lupala", izjavila je Fata Orlović.

OHR osuđuje incident na posjedu Fate Orlović
Ured visokog predstavnika (OHR) osuđuje incident koji se jutros dogodio na posjedu Fate Orlović u Konjević Polju.

U saopćenju OHR-a podsjeća se da je Vlada RS-a prošle godine odlučila da osigura sredstva za izmještanje bespravno izgrađene crkve sa privatnog posjeda Fate Orlović u Konjević Polju.

OHR je pozdravio sporazum kao znak da će pravo na privatnu imovinu Fate Orlović biti ispoštovano.

Bezbjednosni forum Općine Bratunac, kojim je predsjedavao načelnik Bratunca Nedeljko Mlađenović i kojem su prisustvovali svi relevantni akteri 30. augusta prošle godine je saopćio da će obilježavanje krsne slave crkve biti posljednji put održano u postojećoj crkvi u Konjević Polju 11. septembra 2007. godine.

OHR potvrđuje da se sporazum od prošle godine mora ispoštovati. Poziva sve uključene strane da ostanu pri ranije dogovorenim stavovima, pokažu suzdržanost, te da odustanu od svih radnji koje bi mogle pogoršati situaciju.

(Fena)