A+ A A-

Ni dan ramazana bez incidenta: Napadi na džamije su prava slika RS

U samo osam dana ramazana širom Republike Srpske zabilježeni su brojni napadi i skrnavljenja džamija te fizičke prijetnje i provokacije upućene muslimanima. Dok se u istočnom dijelu RS za sada sve svodi na sitnije verbalne provokacije, na području Muftijstva banjalučkog zabilježeno je nekoliko veoma ozbiljnih slučajeva, poput napada na Sefer-begovu džamiju ili rušenje ograde oko Arnaudije.

Nag muškarac i ,,Nož, žica, Srebrenica"
- Nije prošao nijedan dan, a da na području našeg Muftijstva nije zabilježen incident. O svemu obaviještavamo Rijaset IZ u BiH, Međureligijsko vijeće i policiju RS, kaže muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić.

On dodaje da su muslimani na ovom području veoma uzne¬mireni, jer nema adekvatne rea¬kcije policije i otkrivanja napadača.

Imam oskrnavljene Sefer-begove džamije Mersudin ef. Hodžić podsjeća da su kamenovane i druge džamije ne samo u Banjoj Luci već i u Kotor-Varoši i Bosanskoj Dubici.

- Samo za jednu noć imali smo šest napada na džamije i vjernike. Recimo, dan prije napada na Seferiju, muškarac nag do pojasa ušao je u harem, prijetio našim džematlijkama, govorio da će zapaliti džamiju i uzvikivao gnusnu parolu: ,,Nož, žica, Srebrenica" - kaže ef. Hodžić

Svi napadi prijavljeni su policiji RS, ali do sada nijedan napadač, kao i u brojnim ranijim slučajevima, nije pronađen.

SPC šuti
Muftija Čamdžić kaže kako bi bilo normalno da nakon ovakvih incidenata, bez obzira gdje se oni događaju, vjerska zajednica koja je većinska stane u zaštitu napadnutih.
- Iz Srpske pravoslavne crkve nismo dobili nijedan telefonski poziv kako bi makar kurtoazno pokazali zanimanje za ove incidente, kaže muftija Čamdžić.

Šta je žalosno
- Od policije RS nismo ni mogli očekivati ništa drugo, osim da se ne bave tim problemom, odnosno, da glume kako rade na rasvjetljavanju tih slučajeva, kaže Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini RS.

On dodaje kako je žalosno da bilo koga treba čuvati i osiguravati dok obavlja namaz, ali da je to, ustvari, prava slika RS.

E.Huremović
(Dnevni avaz)