A+ A A-

Hafiz Alili osvojio 4. mjesto na Svjetskom natjecanju učača Kur'ana

Već tradicionalno, svake se godine u Maleziji održava internacionalno natjecanje učača Kur'ana, koje s pravom nosi naziv najbolje organiziranog natjecanja takve vrste u svijetu. Dosadašnja natjecanja su se uglavnom održavala u glavnom gradu Kuala Lumpuru, no ove se godine - 50. jubilarno natjecanje održalo u sultanatu Terengganu odnosno njegovom glavnom gradu Kuala Terengganu.

Kako saznajemo, natjecanje se održalo u ovom gradu kako bi se promoviralo ovo turističko središte Malezije, smješteno na njezinom sjeveru, na obali Sjevernog kineskog mora, te kako bi se time odala još veća počast sultanu Yang di-Pertuan Agongu i njegovoj supruzi Raji Permaisuri Agong, koji su porijeklom iz ovog grada.

Tijekom sedam dana natjecanja, od 18. do 25. 08. 2008. god., izmjenjivalo se 76 učača Kur'ana sa svih kontinenata, točnije učači i učačice iz Tunisa, Vijetnama, Bosne i Hercegovine, Libije, Gvineje, Senegala, Malija, Južne Afrike, Pakistana, Malezije, Miyanmara, Rusije, Toga, Singapura, Uzbekistana, Irana, Bruneja, Omana, Rusije, Šri Lanke, Indije, Libanona, Kambođe, Kuvajta, Vijetnama, Tajlanda, Turske, Filipina, Nigerije, Hrvatske, Indonezije, Burkine Faso, Kosova, Bangladeša, Kine, Mozambika, Kazahstana, Istočnog Timura, Maroka, Bahrejna Ukrajine.

Važno je napomenuti da se od svakog natjecatelja očekivalo da se drže strogo zadanih pravila natjecanja koji su sadržani u četiri osnovne stavke:
1.Tedžvid - koji nosi 40 poena
2. Primjena najmanje 4 priznata mekama - 25 poena
3. Fasahah - poštivanje pravila gramatike arapskog jezika - npr. stajanje i započinjanje što nosi 20 poena;
4. Glas i glasovne mogućnosti - što nosi 15 poena.

Poredak prvih 10 zemalja, čiji su natjecatelji osvojili više od 80 poena:

MUŠKI:
1. Indonezija
2. Maroko
3. Iran
4. Hrvatska
5. Bruneji
6. Filipini
7. Tajland
8. Bahrejn
9. Malezija
10. Kuvajt

 

ŽENE:
1. Tajland
2. Malezija
3. Bruneji
4. Filipini
5. Singapur
6. Kambodža
7. Indonezija
8. Vijetnam

Ovo natjecanje direktnim TV prijenosom pokriva područje čitave Malezije, Indonezije, Singapura i Bruneja, te dijelove Tajlanda, Pakistana i Filipina, što je po procjeni približno 500 milijuna gledatelja.

Čitava je dvorana doživjela blagi šok kada se među prvih 5 najboljih natjecatelja, tj. super finalista, nije našao najbolji malezijski učač Kur'ana.

(www.islamska-zajednica.hr)