A+ A A-

Gradska uprava Mostara šuti pet godina

Mostarske vlasti, s Ljubom Bešlićem na čelu, još nisu odgovorile na zahtjev Medžlisa Islamske zajednice za izdavanje dozvola za gradnju islamskog centra u centralnoj zoni grada, na prostoru bivše robne kuće HIT. Zahtjev je podnesen sredinom 2003. godine.

- Centralna zona grada, nakon potpisivanja mirovnog sporazuma kojim su okončani sukobi u Mostaru, bila je pod isključivom ingerencijom međunarodne zajednice. U tom periodu u ovoj zoni izgrađeno je ili započeto nekoliko zgrada bez validnih rješenja o gradnji.

Među tim objektima izdvajaju se zgrada Integra, u kojoj su smještene institucije Vlade Federacije BiH, te započeta zgrada Hrvatskog narodnog kazališta i Crkve Kristova uskrsnuća, a na naš zakonit zahtjev Gradska uprava ne želi odgovoriti - kaže predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac.

Budući da, kako smatraju u IZ Mostar, zbog političkih opstrukcija još nije donesen i usvojen urbanistički plan uređenja centralne zone Mostara, Medžlis je naručio izradu idejnog urbanističkog rješenja izgleda centralne zone. Idejni koncept izradio je stručnjak Amir Pašić, koji je bio vođa obnove Starog mosta.

F. VELE

(www.dnevniavaz.ba)