A+ A A-

Najveći projekat u IZ-i Hrvatske nakon Zagrebačke džamije i medrese

U Islamskom centru u Zagrebu otvoren je dječiji vrtić. Tim povodom četvrtog dan ramazani šerifa (04. 09. 2008.) u Islamskom centru Zagreb je održana jedna izuzetna svečanost uz prisustvo velikog broja funkcionera i djelatnika Gradskog poglavarstva grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom, skoro kompletnog Mešihata Islamske zajednice na čelu s muftijom Ševkom ef. Omerbašičem, Medžlisa Islamske zajednice Zagreb na čelu s predsjednikom gosp. Mirsadom Srebrenikovićem kao i velikog broja džematlija. Nitko od prisutnih nije krio oduševljenje s viđenim. Izuzetno lijepo i po najvišim standarnima uređeni prostori (650 m²) već su postali drugi dom za 60 mališana.

djeciji-vrtic

Uz materijalnu potporu Islamske razvojne banke iz Džedde i materijalnu i organizacijsku potporu grada Zagreba, sigurno je da najveće zasluge za realizaciju ovog projekta ima predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zagreb gosp. Mirsad Srebreniković koji ga je od početka uspješno vodio. Ovo je najveći projekat u Islamskoj zajednici Hrvatske poslije otvaranja Zagrebačke džamije i Zagrebačke medrese.

Mislim da je značajno što u ovam vrtiću neće biti smještena samo muslimanska djeca nego i ostali "njihovi prijatelji" iz naselja. Tako se Islamska zajednica otvara prema široj društvenoj zajednici i postaje aktivnim sudionikom u kulturnom i prosvjetnom životu grada.

Rad u vrtiću je organiziran po najvišim standardima i u direktnoj je nadležnosti Vrtića Grada Zagreba.

Muftija Ševko ef. Omerbašić je na svečanosti rekao: "Ideja o izgradnji predškolskog dječijeg centra uz Zagrebačku džamiju stara je koliko i džamija. Nažalost kada smo gradili Zagrebačku džamiju zakonske odredbe nisu nam to dopuštale. Nakon stjecanja samostalnosti R. Hrvatske kada nam je zakonski bilo omogućeno da tu ideju realiziramo nismo imali dovoljno materijalnih sredstava. Tek prije nekoliko godina, zahvaljujući donaciji Islamske razvojne banke i uz naše maksimalno zalaganje, mogli smo pristupiti realizaciji ove ideje.

Danas kada je Dječiji centar počeo s radom možemo s velikim zadovoljstvom i radošću konstatirati da će djeca imati izvanredne uvjete boravka u ovom Centeru. Kad smo prije godinu dana priveli kraju građevinske radove pojavio se problem organizacije njegova rada. Tada je Gradsko poglavarstvo i njegova ustanova za predškolski odgoj prihvatila našu ponudu da opremi vrtić i organizira njegov rad. Ovaj vrtić spada među najsuvremenije u ovom gradu... Za Islmsku zajednicu u Zagrebu i Hrvatskoj ovo je značajan datum i početak jedne nove aktivnosti u njenu radu.

(www.islamska-zajednica.hr)