A+ A A-

Hafiz Abdullah Porča najmlađi nosilac idžaze iz Bosne i Hercegovine

porcaDvanaestogodišnji mladi hafiz Abdullah Porča iz Sarajeva, rođen 1996-te godine u porodici koja slovi za kuću hafiza u Bosni i Hercegovini, pored toga što je sa najboljom ocjenom položio hifz pred komisijom vrsnih učača i hafiza Kur´ana u Medini gradu Allahovog poslanika Muhammeda alejhis-selam, nakon posebnog stručnog ispita dobio je idžazu iz oblasti kiraeta - učenja i poučavanja Kur´ana sa veoma jakim senedom - lancem- prenosilaca u kojem su najčuveniji učenjaci i imami kiraeta kroz istoriju sve do ashaba Posljednjeg poslanika Muhammeda alejhi-s-salatu ve-s-selam Osmana b. Affana, Alije b. Ebi Taliba, Abdullaha b. Mesuda, Zejd b. Sabita i Ubejj b. Kaba koji su direktno preuzeli učenje od Allahovog Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.

Predavanje idžaze nekome još od davnina predstavlja poseban oblik garancije i diplome o osposobljenosti nekoga u nekoj naučnoj oblasti i sposobnosti da druge tome poučava. Kada je riječ o Kur´anu, onda su uvjeti mnogo strožiji i odgovornost i čast samim tim veća. Bilo je pravo oduševljenje u ulemanskim krugovima Medine da dijete od dvanaest godina iz Bosne i Hercegovine dobije idžazu kojom stiče pravo da poučava druge i produžuje lanac prenosilaca. To je najmlađi primjer poznat i u tamošnjim krugovima, jer se radi o posebnoj sposobnosti, a i odgovornosti koja se ovim prenosi na nekoga. Odmah je predložen za poseban program pripremljen za hafize hadisa kojeg se istog trena svojski prihvatio.

Ovakav izuzetan uspjeh na prvom mjestu leži u posebnoj Allahovoj dželle šanuhu nadarenosti nekoga u učenju i pamćenju, a nakon toga trudu i zalaganju kao i sredini u kojoj se nalazi. Muhaffiz-instruktor hifza mladog hafiz Abdullaha je poznati sarajevski hafiz Fadil ef. Porča, dugogodišnji službenik Rijaseta Islamske zajednice u penziji. Instruktor u kiraetu mu je otac hafiz Muhamed, koji je još prije Medrese postao hafiz, a sada doktorira na kur'anskim naukama. Očeva mu je majka rahmetli hafiz Nadžija, takođe hafiza koja je završila hifz pred poznatim hafizom Semićem iz Visokog još kao djevojka. Njegova tetka hafiz Emina završila je hifz još u osnovnoj školi prije Medrese. Brat mu Hamza i sestra Zejneba takođe su naučili Kur'an napamet i sada se spremaju za ispit. Njegove ostale sestre i braća na putu su hifza.

Hafiz Abdullah je najbolji đak u školi, a pored toga što govori arapski jezik kao i svoj maternji, uči njemački i engleski. U glavnom gradu Austrije Beču, gdje trenutno živi mladi hafiz Abdullah, ovim povodom priprema se velika svečanost. Ovakve primjere treba podržati što je čast i za Bošnjake i našu zemlju iz koje potiče dječak, kao i dobar glas o nama u islamskom svijetu

(www.preporod.com)