A+ A A-

Zahtjev za potpisivanje sporazuma sa SAD i Kanadom o uvezivanju staža

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) uputio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Vijeću ministara, ministru vanjskih poslova i predsjedavajućim Predstavničkog i Doma naroda Skupštine BiH zahtjev za potpisivanje bilateralnih sporazuma SAD i Bosne i Hercegovine (BiH) i Kanade i BiH o uvezivanju radnog staža za sjevernoameričke građane porijeklom iz BiH koji su dio svog radnog vijeka proveli u BiH, a dio u SAD i Kanadi

U zahtjevu se ističe, u ime 350.000 američkih i kanadskih Bošnjaka, KBSA, krovna organizacija sjevernoameričkih Bošnjaka zahtjeva pokretanje inicijative za otpočinjanje razgovora s američkom i kanadskom vladom u vezi potpisivanja bilateralnih sporazuma SAD i BiH i Kanade i BiH o uvezivanju radnog staža za sjevernoameričke građane porijeklom iz BiH koji su dio svog radnog vijeka proveli u BiH, a dio u SAD i Kanadi. Ovakva inicijativa bi omogučila velikom broju građana BiH koji žive u Sjevernoj Americi da ostvare pravo na penziju i zasluženo steknu bolje uslove za život, sa jedne
strane, a sa druge strane, iz navedenih razloga, intenzivirao bi se povratak naših građana u BiH.

S obzirom da se radi o vanjskopolitičkom i pravnom pitanju, KBSA se obraća posebno
predsjedavajućem Predsjedništva BiH, ministru vanjskih poslova BiH i predsjedavajućim oba doma Parlamentarne Skupštine BiH da ovaj zahtijev uzmu hitno u razmatranje i da učine sve kako bi došlo do što bržeg potpisivanja navedenih sporazuma.

KBSA također traži od navedenih političkih subjekata u BiH da se pravno uredi pitanje naknade štete koja je nanesena građanima BiH nezakonitim otkazima na radno mjesto i izgubljenim radnim stažom u periodu 1992-1995 za vrijeme agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima.

Stotine hiljada građana BiH ostalo je u navedenim godinama bez posla. Šteta nanesena ratom, po principu objektivne odgovornosti, treba da bude, bar približno ili simbolično, namirena, a ono najmanje što država može i mora da učini za svoje građane, jeste da im se izgubljene godine radnog staža priznaju u penzioni staž, dakle uvrste u osnov za ostvarenje prava na penziju.

KBSA također pokreće inicijativu da se prizna građanima u penzioni staž u duplom trajanju vrijeme provedeno na tzv. radnoj obavezi i vrijeme provedeno u koncentracionim logorima za vrijeme agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima.