A+ A A-

Klanjan prvi namaz u obnovljenoj džamiji na Buni: Muftija održao obećanje

Sinoć je klanjan prvi namaz u obnovljenoj džamiji Ali-paše Rizvanbegovića na Buni. Tačno godinu dana od svečanog polaganja kamena temeljca za njenu obnovu, kada je muftija mostarski Seid ef. Smajkić obećao da će do narednog (ovogodišnjeg) ramazana njena obnova biti završena i da će on klanjati prvu teraviju, džamija Ali-paše Rizvanbegovića na Buni je završena i muftija je klanjao prvi namaz čime je ispunio svoje obećanje, ali i amanet i želju nane Džemile.

Nana Džemila, čijeg su muža ubili baš u ovoj džamiji, vidjevši da se sve džamije u bližoj i daljoj okolini obnavljaju, ali ne i njena džamija Ali paše Rizvanbegovića, a u čijoj je obnovi vidjela ogromni angažman muftije Seida ef., kazala je muftiji kako mu je amanet i pred Bogom i pred ljudima da obnovi i njenu džamiju, i to za njena života.

muftija-nana-dzemila

Najavljujući obraćanje muftije Seida ef. Smajkića, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Salem ef. Dedović, kazao je kako je baš na muftiju pao teret obnove i očuvanja duhovnog i kulturnog blaga Bošnjaka-muslimana Hercegovine, što on s uspjehom i radi, a o čemu će historija reći svoj sud nekada kasnije, te da je ova džamija samo jedan od bisera u nisci koja će biti upotpunjena izgradnjom Islamskog centra u gradu Mostaru.

Muftija Seid ef. je u svom izlaganju izrazio svoju zahvalnost Uzvišenom Bogu što je dočekao obnovu i ove džamije, te zadovoljstvo koje osjeća zbog vraćanja u život ove džamije i džemata Buna. Istakao je kako su riječi nane Džemile njemu bile česta inspiracija tokom protekle godine, kao i postupak jednog čovjeka, porijeklom sa prostora Nevesinja, koji je penziju zaradio u Hrvatskoj i sada živi u Sarajevu, u jednoj od medicinskih ustanova, a koji je još prije nekoliko godina poslao prilog od 1.500,00KM za obnovu nevesinjskih džamija. Postupak ovog čovjeka i riječi nane Džemile su dale svoj doprinos u obnovi džamije na Buni i džamije u Nevesinju gdje ćemo, ako Bog da, također, klanjati nekoliko teravija, istakao je muftija. Sve dok imamo ovakve ljude, koji su brižni za svoje nasljeđe, i mlade koji ga održavaju, mi ne trebamo strahovati, s Božijom pomoći. Riječima: ''Nadam se da kontinuitet ezana na ovim prostorima neće nikada biti prekinut do Sudnjeg dana'', zaključio je svoje izlaganje muftija mostarski Seid ef. Smajkić.

Sudbina je htjela da je prvi ezan na obnovljenoj džamiji Ali-paše Rizvanbegovića proučio Vehid Šišić, mujezin iz Konjica, koji se ''sasvim slučajno'' našao na prvoj teraviji u ovoj džamiji.

Nazif ef. Garib