A+ A A-

Brutalni napad na imame u Sandžaku

Dana 29. 08. 2008. godine prijedsednik Odbora Medžlisa Islamske zajednice u Prijepolju prof. Samir ef. Tandir je otišao da klanja akšam namaz u džamiji u Lukama gdje je imam od otvaranja džamije i u stalnom je radnom odnosu u Islamskoj zajednici je od 2006. godine kada je pokušao da uđe u mihrab (mjesto predviđeno za imama) napala ga je grupa članova SDA među kojima su bili Ibro Fazlić (prijedsednik ogranka SDA u Prijepolju), Šerif Mušanović, Nedžib Bećirević i ćlanovi porodice bivšeg prijedsednika Islamske zajednice Sabahudina Fazlića, Zećo Fazlić, Smail Fazlić, Elmedin Fazlić, Fejzo Fazlić, Edin Fazlić i saam Sabahudin Fazlić.

Ova grupa je nanjela više povreda imamu džamije Samiru Tandiru i njegovom bratu Admiru Tandiru, dok ostalim vjernicima koji podržavaju imama Tandira neje omogućeno da obave namaz.
U prebijanju imama Samira Tandira učestvovali su i poznati prijepoljski kriminalci Senad Hamzić zvani Zoka i Dževad Hamzić zvani Gaši koji inače rade kao obezbeđenje predsjednika SDA u Prijepolju Ibra Fazlića.

Trenutno džamiju u Lukama čuvaju braća Hamzići i porodica Fazlić, i obavljanje molitve dozvoljavaju samo članovima SDA.
Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i Odbor Medžlisa Prijepolje će uraditi sve što je u našoj moći da se o napadu i brutalnom prebijanju predsjednika Medžlisa Islamske zajednice i imama u džamiji u Lukama prof. Samira ef. Tandira obavjeste najviši državni organi kao i institucije Evropske Unije.
Situacija u Prijepolju je vrlo napeta, a vjernici su ogorčeni onim što im čine i priređuju ljudi okupljeni oko Ugljaninove stranke na čelu sa Nadirom Dacićem iz Sjenice i Rifatom Plojovićem iz Novog Pazara. Takođe ih iritira rad organa reda, koji licemjernim odnosom i pristrasnošću doprinose produbljivanju krize. Posebno je zabrinjavajuće što se u predramazanskim danima narušava harmonija i mir vjernika.

Nepoštovanje odluke džematskog odbora
Na sjednici džematskog odbora Rataljska održanoj 22. 08. 2008. godine donesena je odluka da se zbog nerada i nediscipline, kao i zbog odmetanja od legalnih institucija Islamske zajednice, sa mjesta imama smjeni Rifat Plojvić i da se na to mjesto postavi imam Almir Talović.

Iako je džematski odbor najveća institucija u jednom džematu koja ima mogućnost da predlaže postavljenje i razrešenja imama Rifat Plojović se oglučio o njihovu odluku i 29. 08. 2008. godine sa brojnim obezbeđenjem, sastavljenim od članova SDA došao je na džumu namaz u džamiju Rataljska i napao imama Talovića i prisutne džematlije. U napadu na džematlije Plojović je koristio stolicu dok je njegov sin koristio palicu. Džematlije džamije u Rataljskoj su bili primorani da Plojovića i njegovog sina izguraju iz džamije da bi na miru mogli da obave džumu namaz.

Ponašanje bivšeg imama Plojovića najbolje ocrtava sliku grupe odpadnika kojoj on pripada i njihove želje da se u Sandžačkim džematima stvori haos i da im do vjere uopšte nije stalo. Zahvaljujući prisebnošću džematlija izbegnut je veći sukob.

(www.islamskazajednica.org)