A+ A A-

Mevlud, druženje i dobrodišlica ramazanu u Rogatici

U Rogatici je 30. augusta 2008. godine bilo svečano. Povod je bio mevlud-i-šerif povodom godišnjice od svečanog otvorenja Šudžauddin džamije u Rogatici. Autobusi sa prvim gostima su stigli oko 16 h, te su zajedno sa džematlijama se družili do akšam namaza, kada je bio planiran mevlud-i-šerif. Nakon klanjanja akšam-namaza kojeg je predvodio Nisvet ef. Omerdić, započeo je svečani program.

U prelijepoj atmosferi Šudžauddin džamije, uz prelijepe zvukove Kur'ana i mevluda, prisutni su mogli uživati u milozvučnom učenju, koje su priredili: Nisvet ef. Omerdić, imam u Vitkovićima, Edin ef. Šljivar, glavni imam MIZ Žepa, Emin ef. Bakal, glavni imam MIZ Čajniče, Madžid ef. Alihodžić, glavni imam MIZ Rogatica, Ćamil ef. Karšić, te hor djevojaka iz džemata Bačci pod vodstvom Dženana ef. Imamovića, sekretara muftijstva goraždanskog.
Prisutne je poselamio, posebno goste Nezim ef. Halilovića Muderrisa i Dženana ef. Imamovića, izaslanika muftije goraždanskog, i obratio im se glavni imam MIZ Rogatica Madžid ef. Alihodžić, koji je spomenuo da postoje tri razloga za večerašnje okupljanje. Prvi je godišnjica od svečanog otvora Šudžauddin džamije u Rogatici, drugi je tradicionalno rogatičko druženje i treći dobrodošlica mubarek mjesecu Ramazanu. Također je podsjetio na dužnost članstva u MIZ Rogatica, te zamolio sve rogatičane da obavezu zekata i sadekatu-l-fitra, ili njihov dio, izvrše ovdje u Rogatici. Pozvao je sve Rogatičane, također, da u ovim mubarek danima posjete Rogaticu.

Prisutnima se obratio i Hasib Kapo, koji je u formi vaza prisutne naveo na razmišljanje o sebi, drugima, svojoj vjeri itd.
Program je završen dovom koju je proučio Dženan ef. Imamović, sekretar muftijstva goraždanskog.
Nakon svečanosti upriličena je i večera za sve prisutne.
Prije početka programa uručen je i školski pribor za rogatičku djecu.

Molimo Allaha dž.š. da proučeno upiše u sevape i da nam ovi predstojeći mubarek dani prođu u bereketu, sreći i zadovoljstvu. Amin!
(www.medzlisrogatica.ba)