A+ A A-

Sjednica Savjeta muftije mostarskog o mektebu, vjeronauci i ramazanskim aktivnostima

Predramazanska sjednica Savjeta muftije mostarskog održana je jučer (četvrtak), 26. 08. 1429. h. g./ 28. 08. 2008. godine u Mostaru. Na sjednici su tretirana veoma bitna pitanja: mektebska nastava, vjeronauka u školama i ramazanske aktivnosti.

Razmatrajući pitanje mektebske nastave na području Muftijstva mostarskog u protekloj godini konstatirano je da je došlo do stabilizacije stanja, ali da se s istim ne može biti zadovoljno. U protekloj mektebskoj godini došlo je do pada broja upisanih polaznika mektebske nastave kao i onih koji uče u sufari, ali je došlo do povećanja broja redovnih i onih polaznika koji uče u Kur'anu. Također, naglašeno je da je došlo i do povećanja broja polaznika mektebske nastave starijeg uzrasta (VII i VIII razred) što je za ohrabriti.

Raspravljajući o uslovima rada i rezultatima, istaknuto je da stvoreni uslovi u mektebima, prema standardima propisanih Pravilnikom o mektebima, nisu polučili željene rezultate. Nekoliko sudionika u raspravi je istaklo da uspjeh u mektebu zavisi isključivo od muallima. Vrijedni, savjesni i odgovorni muallimi će raditi bez obzira kakve uslove imali, i rezultate će polučiti. S druge strane, kod inertnih muallima, kakvih ima u svakom medžlisu, bez obzira kakvi uslovi za rad da im se stvore, rezultati će izostati.

Dosta vremena uzela je i rasprava po pitanju potrebe upošljavanja savjetnika za mektebsku nastavu pri Muftijstvu mostarskom, gdje bi njegova zadaća bila samo obilasci mekteba i kontrola mektebske nastave. I pored izražene rezerve pojedinih sudionika u raspravi po ovom pitanju, preovladalo je mišljenje da bi to bio značajan iskorak ka unaprjeđenju mektebske nastave.
Na sjednici je bilo riječi i o programskim sadržajima, pa je istaknuta potreba definisanja najnužnijeg dijela istih koje bi trebao da savlada svaki polaznik mektebske nastave.

Razmatrajući pitanje vjeronauke u školama istaknuto je da je stanje dobro, i da je isto poboljšano upošljavanjem u stalni radni odnos stručnog savjetnika za vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Mostar. Status vjeronauke je izborno-obavezujući, i ona se izvodi po dva sata sedmično u svim osnovnim školama, te po jedan sat u srednjim školama. Prema izvještajima polaznost vjeronauke u osnovnim školama na području Muftijstva mostarskog bila je 95,99%, a u srednjim školama 83,50%.

Razmatrajući pitanje programskih sadržaja vjeronauke i mektebske nastave, naglašeno je da se značajan dio istih preklapa, te da bi bilo potrebno u mektebu posvetiti pažnju sadržajima koji nisu obuhvaćeni vjeronaukom u školama.

Kada je riječ o ramazanskim aktivnostima one se imaju odvijati u skladu sa okvirnim uputstvom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. I ove godine, kao i prethodnih, muftija će sa saradnicima i profesorima Karađoz-begove medrese posjetiti sve medžlise, i to prema terminima koje iskažu medžlisi.

Na kraju je muftija prisutnima uputio čestitku u povodu nastupajućih ramazanskih mubarek dana, sa željom da iste provedu u ibadetu, te da ovu čestitku prenesu i svojim džematlijama.

Nazif ef. Garib