A+ A A-

Raznovrsne ramazanske aktivnosti

Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pripremila je obiman program ramazanskih aktivnosti i dala sugestije i smjernice medžlisima i imamima za implementaciju.

Ovim planom obuhvaćene su aktivnosti reisu-l-uleme i njegovog Kabineta, Rijaseta i njegovih službi, muftija, profesora odgojno-obrazovnih ustanova IZ-e, glavnih imama i imama u zemlji i dijaspori te učenika medresa i studenata fakulteta.

Sugerirano je da imami pored redovnih ramazanskih aktivnosti koje se ogledaju u pojačanim ibadetskim aktivnostima, organizaciji mukabela, predavanja, iftara, nastupa u medijima, tokom ramazana obiđu što više porodica u džematu, posebno stare, bolesne, siromašne, porodice sa više djece, šehidske porodice, porodice gdje su zbrinuti jetimi.

Također je prporučeno održavanje kratkih vazova svaku noć prije ili poslije teravije, ugošćavanje gostujućih vaiza, pripremanje posebnih programa za Lejletu-l-bedr i Lejletu-l-kadr, pripremanje hutbi u kojima će se aktualizirati značajna pitanja iz domena rada IZ i života muslimana, zatim za omladinu organizirati zajedničke iftare uz odgovarajuće edukativne sadržaje, organizirati ramazanska sijela.
Posebnu pažnju potrebno je posvetiti povratničkim džematima kroz boravak teravih-imama, obezbjeđenje prostora za džemat, posjete vaiza i učača Kur'ana, organiziranje zajedničkih iftara, osiguranje pomoć najugroženijim povratnicima.
Na područjima gdje ima kazneno-popravni dom, u dogovoru sa zatvorskim vlastima, za muslimane koji se nalaze u takvoj ustanovu osigurati adekvatnu prostoriju za mesdžid, teravih-imame, da te ustanove organiziraju iftar i sehur, ostvarivati sa zatvorenicima kontakte i druženja.
Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta će realizirati brojne aktivnosti na medijima kroz ispomoć u realizaciji različitih emisija i medijskih sadržaja, dok će za kantonalne RTV stanice programe pripremati uredi muftija sa saradnicima, a za lokalne RTV stanice programe pripremaju medžlisi IZ.

Rad sa ženskim dijelom džemata
U toku ramazana muslimankama će se posvetiti pažnja kroz aktivniji angažman muallima, učenica medresa i studentica fakulteta koje će se nalaziti na području pojedinih muftiluka i medžlisa Islamske zajednice.
U tom kontekstu naglašeno je da se organiziraju ženske mukabele, prigodna predavanja, vazovi i druženja žena, te zajednički iftari za žene.
Na tematskim predavanjima naglasak bi trebao biti na moralno-etičkim komponentama i duhovnosti muslimanke, islamskom oblačenju, sklapanju i čuvanju braka, rađanju i odgajanju djece, brizi za porodicu, jačenju islamske solidarnosti i dr.

Gostovanje šesterice hafiza
Ovog će ramazana IZ-u u BiH posjetiti će jedan karija iz Egipta, četvorica karija iz Libije i jedan 13-godišnji hafiz iz Irana.
Svaki dan na dogovorenom broju telefona u Telecomu BiH bit će emitirana vaktija za sve gradove u BiH.
Cijeli ramazan bit će otvoren direktni telefon Rijaseta br. 033/53 31 72 putem kojeg će se iz Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta davati odgovori na pozive koji se tiču ramazana, zekata, sadekatu-l-fitra i dr. vjerskih pitanja.
Program u Gazi Husrev-begovoj džamiji sadržavat će vaz svake druge noći prije teravije, učenje Kur'ana svake druge noći, posebni programi za 17. noć ramazana, 27. noć, Bajram.
Teravija hatmom u Sarajevu klanjat će se u u Čaršijskoj džamiji i Tabačkom mesdžidu.
U glavnim sarajevskim džamijama održavat će se redovna predavanja i prigodni ramazanski programi.