A+ A A-

Održani tradicionalni mevludi na području Konjica

Na području Medžlisa Islamske zajednice Konjic protekle sedmice održano je više tradicionalnih mevluda i drugih prigodnih aktivnosti. U subotu, 21. ša'bana 1429.h.g./ 23. avgusta 2008. godine održani su tradicionalni mevludi u džematima Čelebići i Bjelimići na prostoru Medžlisa Islamske zajednice Konjic. Iako su održani u istom danu, dva mevluda na jednom području, posjeta je bila veoma dobra.

U Bjelimićima je, pored mjesnih imama predvođenih v.d. glavnog imama, mr. Mesud ef. Džajićem, mevludu prisustvovao i muftija mostarski Seid ef. Smajkić. On je u svojoj poruci izrazio svoje čestitke na urađenom poslu na sanaciji džamije, gdje je za manje od godinu dana džamija stavljena u funkciju.

 

     Inače džamija u Bjelimićima je sve do agresije na Bosnu i Hercegovinu, '92-'95, bila najveća seoska džamija u Bosni i Hercegovini. Pored toga muftija je istakao značaj zajedništva i važnost džematskih aktivnosti koje vode ka zajedništvu. Bjelimićaci su pokazali da oni imaju taj duh koji će, nadati je se, ojačati i u predstojećim ramazanskim danima. Nakon mevluda nastavljeno je narodno veselje koje je potrajalo sve do kasnih popodnevnih sati.

Položen kamen temeljac za džamiju u Zukićima

     Nakon mevluda u Bjelimićima muftija mostarski se uputio na polaganje kamena temeljca za novu džamiju u mjestu Zukići, džemat Šunji, Medžlis Islamske zajednice Konjic.

     U ovom mjestu je postojao mesdžid, koji je već duže vrijeme tražio temeljitu sanaciju. Vrijedne džematlije Zukića su procijenile da je bolje, vrijednije, isplatnije i trajnije izgraditi potpuno novi objekat nego li sanirati postojeći, pa su tako i odlučili. Odabrali su novu lokaciju, koja je dostupnija većini džematlija od prethodne, pokrenuli potrebnu proceduru, a evo i sa radovima su započeli. Valja naglasiti da u ovom džematu aktivnosti idu planski i bez ishitrenih poteza, što rezultira uspjehom. Podsjećamo da je 03. avgusta 2008. godine otvorena džamija u Brđanima, drugom dijelu džemata Šunji, pa je tako odmah po završetku svih radova na ovoj džamiji započet novi projekat kako bi sve snage bile usmjerene u jednom pravcu, što je svakako za pohvaliti, i za primjer pokazati.

Mevlud u Čelebićima

     S druge strane, mevludu u Čelebićima, pored mjesnih imama, u svojstvu vaiza prisustvovao je i prof. Mustafa Spahić Mujki. On je u svom obraćanju prisutnim džematlijama, između ostalog, ukazao na značaj porodičnog života, odgoja i obrazovanja koje sa sobom donosi moralne vrijednosti, koje su kod bosansko-hercegovačkih muslimana bitno ugrožene tokom posljednjih nekoliko desetljeća. Kao ilustraciju je naveo i kazivanje o Titu koji je tokom Drugog svjetskog rata na prostoru Bosne i Hercegovine spavao samo u muslimanskim selima, i to zbog tradicije čišćenja i vjere, jer je smatrao da ga oni, ako ga ugoste, neće izdati. Naglasio je, također, potrebu još snažnijeg obrazovanja kako kroz škole i fakultete, tako i kroz mektebe, a sve u duhu predstojeće školske i mektebske godine.

Mevlud u džematu Glavičine  

     U nedjelju, 22. ša'bana 1429.h.g./ 24. avgusta 2008. godine održan je tradicionalni mevlud u džematu Glavičine, Medžlis Islamske zajednice Konjic.

 

Kao vaiz mevludu je prisustvovao i mr. Salih Čolaković, a s njim u društvu bio je i dr.Halid Hindavi, bliski suradnik dr. Jusufa Kardavija, koji se, također, prisutnima obratio prigodnim riječima.

Nazif ef. Garib