A+ A A-

Prva džamija sa munarom u Vojvodini

U Subotici je otvorena džamija, jedina sa munarom u Vojvodini. Radi se o jednom prostranom, funkcionalnom objektu sa džamijskim prostorom i pratećim sadržajima. Džamija je otvorena u nedjelju za podne namaza, otvorili su je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić i Mehmed Elmaz, predstavnik građevinske firme iz Turske koja je u velikoj mjeri pomogla izgradnju ove džamije.

     Otvaranju je prisustvovao i dr. Muhammed Aruči, naučni saradnik Centra za islamska istraživanja iz Istanbula koji je ovom prilikom predsjedniku Odbora za izgradnju džamije poklonio jedan posebno odštampan Mushaf. Ispred Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini otvaranju je prisustvovao Aziz ef. Hasanović, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH. Otvaranju je također prisustvovao gradonačelnik Subotice Saša Vučinić te brojni predstavnici kulturnog i javnog života grada. Također su na otvaranje došli i brojni predstavnici diplomatskih misija iz Beograda. A kako i priliči, najbrojniji su bili građani Subotice, kojima će najviše i koristiti ova džamija. Iz Novog Pazara na otvaranje je došlo tri autobusa vjernika.
     Muftija Muamer ef. Zukorlić otvorio je džamiju riječima: „Neka ova kuća bude mjesto rahmeta, tolerancije, bereketa, jedinstva, ibadeta, pokornosti i svjetla za sve ljude. Bujurm!"

     Gradonačelnik Subotice je u „Gradskoj kući" upriličio prijem za sve one koji su prisustvovali otvaranju džamije.
     „Od gradskih vlasti dobijali smo osim podrške i korektnog odnosa i određena finansijska sredstava od kojih smo, racionalnom ekonomijom, uspjeli nešto i uštedjeti. Ta sredstva su nam poslužila za početak radova na džamiji" - rekao je predsjednik Džematskog odbora i predsjednik Odbora za izgradnju džamije hadži Fetiš Kurdali. On je rekao da su sa prethodnim gradonačelnikom imali veoma dobru saradnju, da dobro sarađuju sa novim gradonačelnikom i da žele da se ta saradnja nastavi.

(www.islamskazajednica.org)