A+ A A-

Ramazanska poruka glavnog imama IZ-e Bošnjaka u S. Americi

Ovako pred ramazan piše najugledniji intelektualac današnjice (Foreign Policy Magazine), Turčin, gospodin Fethullah Gulen: "Vjera je život srca; obredi vjerski su krv što venama njegovim teče; razmišljanje, samo-posmatranje i samo-kritika su temelji njegova trajanja. Srce nevjernika je mrtvo; srce vjernika, koji ne obavlja propisane obrede, je na samrti; a srce vjernika, koji vodi računa o obredima, ali se ne podvrgava samo-kontroli, samo-disciplini i samo-kritici je izloženo mnogim duhovnim opasnostima i bolestima..."

     Postiti znači izabrati Božiju stranu i kazati svojim čulima i materijalnim izazovima NE u ime višeg cilja - u ime novog duhovnog rađanja, snažnoga duhovnog uzleta ka Svevišnjem.

- Ako je vjera život srca, onda je ramazan vrijeme kada je život naših srca najintenzivniji,

- Ako su vjerski obredi krv što venama teče, onda ta krv za vrijeme ramazana teče još brže,

- Ako su samo-kontrola i samo-disciplina temelj trajanja, onda se u ramazanu to trajanje (ummeta) na najjasniji način potvrđuje.

     Eto, zašto je naš dragi Poslanik a.s. toliko volio post - ništa nije njegovoj duši osiguravalo izvor energije i inspiracije tokom čitave godine, kao ramazanski post.

     Učinimo maksimum da ramazan što bolje iskoristimo kako bismo na Ahiretu imali post i druge obrede kao svjedoke u našu korist. Nismo sigurni da će nam se dogodine pružiti prilika da dočekamo radosti ramazana, jer smrt može doći iznenada. A vrijeme ramazansko je toliko blagoslovljeno da je Poslanik a.s. govorio "da znate kakve se čari kriju u ramazanu, poželjeli biste da traje čitavu godinu."

     U ponedjeljak, 1. septembra 2008. godine, nastupa prvi dan ramazani šerifa. Tim povodom, mubarek dane čestitamo svim sljedbenicima Din-ul islama, jetimima, porodicama šehida, borcima Armije RBiH, te Bošnjacima u domovini Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Kosovu, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Turskoj, te širom dijaspore gdje žive dobri Bošnjani.

Ramazan mubarek!

Dr. Senad ef. Agić

Glavni imam