A+ A A-

Putovanje u Amasyu

     Posjet je trajao šest dana tokom kojih je delegacija Islamske zajednice imala brojne susrete i razgovore sa amasijskim muftijom Selami ef. Emenom, sa svih 6 muftija iz okolice Amasye, guvernerom i gradonačelnikom Amasye, načelnikom policije, svim imamima iz grada i okolice Amasye te brojnim drugim lokalnim zvaničnicima i privrednim predstavnicima.

     Također delegacija Islamske zajednice Hrvatske posjetila je brojne znamenitosti, kulturna obilježja i institucije, između ostalog, Buyukaga medresu, koja je sagrađena 1488. godine u obliku oktaedara, Fakultet islamskih znanosti u Samsunu itd.

     Na sastanku dvojice muftija je dogovoreno da će Amasijsko muftijstvo svake godine primiti 20 studenata (10 muških i 10 ženskih) na tečaj učenja Kur'ana i kur'anskog pisma.

     Grad Amasya je smješten u sjevernom dijelu Turske u dijelu Crnomorske krajine, a od centra ove krajine grada Samsuna, koji je smješten na samoj obali Crnog mora, udaljen je 130 km u unutrašnjosti Turske. Smješten je između velikih brda u dolini rijeke Yešilirmaka, a broj stanovnika je 85000, dok sa okolinom ima i 250000 tisuća stanovnika.

(www.islamska-zajednica.hr)