A+ A A-

Nakon povlačenja uvredljive knjige: Naše djelovanje će biti u pravcu smirivanja emocija

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić održao je konferenciju za štampu u ponedjeljak 18. 08. 2008. g. posvećenu problemima nastalim objavljivanjem knjige Šeri Džons u kojoj se blati porodica Poslanika, s.a.v.s. Knjigu je objavila jedna beogradska izdavačka kuća, nakon što su istu odbili da objave izdavači u Americi i u drugim zemljama.

     „Protekle sedmice u Beogradu je objavljena knjiga sa uvredljivom sadržinom na ličnost i porodicu posljednjeg vjerovjesnika Muhameda, s.a.v.s. To je izazvalo uznemirenost muslimanske javnosti, uleme i svih ljudi koji drže do poštivanja vjerskih svetinja i posebnosti. Mešihat Islamske zajednice je zasjedao u subotu i razmatrao ovo pitanje, odlučno osudio ovaj gest i najavaio da će poduzeti niz mjera - reakcija, kako bi adekvatno ovaj čin bio osuđen. Nakon toga uslijedilo je izvinjenje i pokajanje izdavača upućeno u pisanoj formi i Mešihatu IZ-e i javnosti. Nakon konsultacija sa reisu-l-ulemom u Sarajevu, Mešihat IZ-e je donio odluku da prihvati izvinjenje izdavača, tako da će naši naredni koraci biti usmjereni u pravcu afirmacije ličnosti, lika, djela, porodice i svih vrijednosti koje se tiču Posljednjeg vjerovjesnika Muahameda, a.s., to znači da neće biti oštrih reakcija, tj. da će naše djelovanje biti u pravcu smirivanja emocija, jer smatramo da je izdavač pravilno postupio uputivši ovo izvinjenje i pokajanje, iako potpuno svjesni da ovakav gest ne može sve izliječiti i posljedice se ne mogu u potpunosti ukloniti jednim izvinjenjem" - rekao je između ostalog glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji obraćajući se novinarima na konferenciji za štampu. 

Povučena iz prodaje uvredljiva knjiga

     Poslije reakcije Mešihata Islamske zajednice u Srbiji izdavačka kuća Beobook je povukla iz prodaje sve primjerke sporne knjige u kojoj se na gnusan način vrijeđaju svetinje islama a prije svih Muhamed a.s. i njegova porodica.

     Izdavač je uputio izvinjenje i kajanje muslimanima i Islamskoj zajednici u Srbiji, ističući da im nije bila namjera da ih uvrijede i da će preduzeti sve potrebne mjere da se greška ispravi. 

     Kao dokaz njihovim iskrenim namjerama prvi korak poslije izvinjenja bio je povlačenje svih knjiga iz prodaje i dalje distribucije. Po prvim informacijama ta odluka se poštuje i knjiga je nedostupna javnosti.

     Ova knjiga na najbrutalniji način vrijeđa ubjeđenja muslimana i iznosi potpuno izmišljenu priču koju zatim pripisuje Poslanikovoj porodici a posebno Aiši, r.a. Mešihat Islamske zajednice je zbog nastale situacije ovih dana bio u nekoliko navrata u zasedanju.

(www.islamskazajednica.org)