A+ A A-

Zekat štednja novi proizvod BBI banke

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Bosna Bank International potpisali su Memorandum o razumijevanju kojim su definirane njihove obaveze vezano za uspostavu i funkcionmiranje zekat štednje putem Bosna Bank Internationala.

     Na temelju ovog Memoranduma muslimani u Bosni i Hercegovini imat će mogućnost da obavezu davanja zekata izvršavaju na jednostavniji i savremeniji način - putem štednje u BBI banci, jedinoj u ovom dijelu Evrope koja posluje u skladu s islamskim principima.

     Ovo je novi proizvod BBI banke koji omogućava klijenitima transparentan obračun zekata na štednju te njegovo preusmjeravanje na račun Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u Fond zekata Bejtu-l-mal ili lično izvršiti svoju vjersku obavezu uplate zekata.

     Halal je štediti imetak iz kojeg se izdvaja zekat. Haram je štediti imetak iz kojeg se ne izdvaja zekat. Kad bi se muslimani cijeloga svijeta pridržavali propisa zekata, ne samo da ne bi bilo siromaha i bjednika među muslimanima, već ih ne bi bilo nigdje. Zato je Zekat štednja u BBI banci odličan način da muslimani planiraju i na savremen način izvršavaju ovu vjersku obavezu - rekao je reisu-l-ulema.

     Direktor BBI Amer Bukvić naglasio je da Bosna Bank International u namjeri da olakša i osavremeni usluge svojim klijentima nudi mogućnost da se od iznosa njihove oročene štednje na godišnjem nivou izdvaja zekat i uplaćuje na račun Rijaseta Islamske zajednice, institucije koja organizira prikupljanje zekata u BiH u fond Bejtu-l-mal.