A+ A A-

USPJEŠNA VJERONAUČNA GODINA I BOGAT PROGRAM U DŽEMATU BKC GRAND RAPIDS

     U džematu Bosanskog kulturnog centra u Grand Rapidsu, Michigan, SAD, 3. augusta održana je prigodna svečanost povodom uspješnog završetka vjeronaučne godine koju su pratili bogati sadržaji u izvedbi ostalih sekcija ovog džemata.

     Već treću godinu za redom džemat sa Ahmet ef. Alićem na čelu, organizuje svečanost povodom zavrašetka vjeronaučne godine.

     Vjeronaučna godina u ovom džematu počinje poslije ramazana, a završava se jedan mjesec prije sljedećeg ramazana. Razlog tome je veliki broj polaznika, njih oko 250, i vjeronauka se održava radnim danima i vikendom, radnim danima u večernjim satima.

     Kao i svake godine, program je počeo učenjem Kur`ana, ašere je proučila Admira Bešić. Zatim je imam Alić izvršio provjeru znanja na kojoj su učenici pokazali zavidno znanje, pokazali da su, zaista, uspješno savladali i prvi i drugi stupanj, t.j. ilmihale od Bilala Hasanovića i od Naima Hadžibdića. Obzirom da se svečanost održavala ispred džamije odgovori polaznika prekidani su gromoglasnim aplauzima prisutnih.

sa-hatmi-gr

     U pauzama programa nastupali su hor ilahija i kasida "Džematski biseri". Zatim su se prisutnim predstavili učenici koji su po prvi put proučili Kur`an (hatmu), njih šestero: Semira i Semir Škorić, Smajo Lelak, Adis Brajković, Dženis Džajić i Šaban Podžić. 

Certifikati za uspješne polaznike

     Imajući u vidu da je prošle godine 28 polaznika mekteba proučilo prvi put Kur`an, u ovoj godini su bili uključeni u program učenja Kur'ana po pravilima tedžvida i samo njih četvero je uspjelo uz naporan rad završiti program tedžvida, dok su ostali blizu završetka i očekuje se da će to postići iduće godine. Polaznici koji su uspješno savladali predviđeni program dobit će certifikat da mogu učiti Kur`an bez pomoći imama. Opći je utisak da su se predstavili u najboljem svjetlu o čemu svjedoči oduševljenje kolega imama njihovim učenjem Kur'ana, koji su bili gosti svečanosti. Gosti su bili mr. Dženan ef. Kaljanac i Fejlem ef Salkić, kojim se istinski zahvaljujemo, jer su svojim prisustvom i vazovima sigurno doprinijeli da iduća vjeronaučna godina bude još uspješnija.

     Certifikate su dobili: hadži Naza Jašarević, Vedad Grozdanić, Edin Bobar i Alem Avdić. 

polaznici-vjeronauke   

Polaznici mekteba 

Promovirani teravih-imami

     Program je završen najradosnijim činom koji se može postići u jednom džematu, na sreću i zadovoljstvo imama, slavljenika, njihovih roditelja i svih džematlija koji su doprinijeli da se sve ovo desi, promocijom trojice momaka u teravih-imame. Ovakvu promociju ovi momci zaslužuju u svakom pogledu, osim što dobro uče Kur`an, potpuno su usavršili propise oko svih namaza, a njihovo ponašanje služi kao najbolji primjer svim njihovim vršnjacima u Grand Rapidsu, oni su ustvari ponos ovog džemata. To su Alem Avdić, Vedad Grozdanić i Edin Bobar. Oni će, ako Bog da, svoga imama da zmijene u mihrabu nastupajućeg ramazana.

mladi-eravih-imami    

Mladi teravih-imami 

Program ostalih sekcija 

     Treba napomenuti da ovaj džemat ima i druge aktivnosti pa tako u okviru džemata djeluje, folklorna grupa, Hor ilahija i kasida, te odnedavno i škola fudbala pa je ovom prilikom i otvoren novi stadion za mlade fudbalere.

     Poslije vjerskog programa nastavilo se sa narodnim veseljam uz bosansku muziku, ali i bosansku hranu za koju se pobrinuše organizacija žena na čelu sa Azrom Korić, koje takođe djeluju u okviru našeg džemata.

     Završetak svečanosti pripao je mališanima, koji su odigrali vrlo uspješnu finalnu utakmicu, jer se turnir odigrao dan prije, a finale je ostavljeno za ovu svečanost.

turnir-otvorenje-stadiona

Ahmet ef. Alić