A+ A A-

PRIGODNI PROGRAM NA DOVIŠTU I ZBORIŠTU LASTAVICA KOD ZENICE

lastavica-zenica1     Na dovištu i zborištu Lastavica kod Zenice održan je jučer vjerski program, u kojem su učestvovali imami i hor Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a prigodnim govorom prisutnim, kojih je ove godine bilo oko 10 hiljada, obratio se reisu-l-ulema Islamske zajednice u BIH Mustafa ef. Cerić, koji je po prvi puta pohodio ovo dovište.

     "Lastavica je jedno od bh. dovišta, i mi iz Islamske zajednice samo slijedimo tradiciju ovdašnjih ljudi, kako bi, nakon godišnjeg okupljanja, bili duhovno i moralno jači, jedinstveniji i sa više međusobnog poštovanja", izjavio je reis Cerić.

     "Poslije Lastavice treba da budemo snažniji i jači, u riječi i na djelu, te bliži jedni drugima. Jedino se Bošnjaci tokom ljetnjih mjeseci okupljaju na bosanskim brdima i planinama, Ajvatovici, Karićima, Lastavici i drugim lokalitetima", kazao je reis Cerić, ističući da, kao što Bosna ima planine, željezo, vodu i druge blagodeti, treba da ima i dobre ljude, koji će joj dati stabilnost.

     "Naše nacionalno određenje je Bosanac, pri čemu ovdje treba da učimo da je Kulin ban naš pradjed i da smo na to ponosni, kao što trebamo biti ponosni na Mehmed Fatiha, Gazi Husref bega i Aliju Izetbegovića", kazao je reis Cerić.

     Reis Cerić je kazao da na Lastavicu trebaju dolaziti politički predstavnici Bošnjaka, kako bi uputili jasnu poruku o stanju nacije i onome šta treba raditi.

     "To ne treba biti poruka jedne opcije, već jedinstven politički stav o onome što jeste naša svakodnevnica i pogled u budućnost", kazao je on.

     On je kazao da će biti pokrenuta inicijativa da se 11. juli u Evropi proglasi kao dan žalosti, te dobiju garancije za jevreje i muslimane da neće biti progonjeni i doživljavati genocid.

     O značaju i historijatu Lastavice govorio je prof. Mustafa Spahić, kazavši da ona nema datuma kao ni ljudski život.

     "Možemo govoriti o hiljadugodišnjoj tradiciji, koja bi trebala prerasti u godišnji vjerski, kulturni, privredni i sportski skup", kazao je prof. Spahić, naglasivši da je Lastavica najživlja historija Bosne.

     Prije vjerskog programa, održana su takmičenja u narodnim sportskim disciplinama, a nakon klanjanja podne namaza, u kulturnom dijelu programa nastupili su članovi Ansambla "Bosnia-folk" iz Zenice.

ONASA