A+ A A-

DRUGI ŽIVOT VELELJEPNE MAHMUD-PAŠINE DŽAMIJE U PRIZRENU

     Uspješnom suradnjom imama, džematlija, donatora, Odbora Islamske zajednice u Prizrenu te Predsjedništva Islamske zajednice Kosova obnovljena je jedina džamija u prizrenskom naselju Hoča mahala.

     Nakon završetka kosovskog rata, imam i džamijski odbor, zanijetili su da na mjestu stare i oronule džamije u prizrenskom naselju Hoča mahala, sagrade novu koja će ispunjavati minimalne potrebe muslimana. Imajući u obzir i to da je stari objekt zbog dotrajalog građevinskog materijala, predstavljao opasnost po džmatlije, pred sam kraj 2000. godine formirana je komisija koja je započela sa pripremama i koja je bila u stalnom kontaktu sa predstavnicima Odbora Islamske zajednice u Prizrenu.

Mahmud pasina dzamija

Novi izgled Muhmud-pašine džamije 

     Uz velike poteškoće oko dobijanja građevinske dozvole, 2003. godine uz građevisnki projekat inžinjera Mustafe Gjurgjeala te u prisustvu tadašnjeg predsjednika Odbora IZ u Prizrenu, postavljeni su temelji nove džamije.

     „Kada smo počeli sa građevinskim radovima imali smo samo 1.750 eura dok je planirana cijena projekta prelazila sumu od 172.000 eura. Međutim, uvjerenje, iskrenost i spremnost džematlija koji su se uzdali u Allahovu pomoć, bili su presudni faktor da na mjestu stare džamije 21. septembra 2006. godine svečano pustimo u rad lijepu Mahmud-pašinu džamiju", sa ponosom se prisječa imam Zaim ef. Qafëleshi, napominjući da je finansijska pomoć dobrotvora iz cijelog Kosova, zatim Turske, Njemačke, Italije, Švedske i Amerike, urodila plodom.

     „Ističemo i pomoć Odbora Islamske zajednice u Prizrenu koji je najprije u vrijednosti od oko 800 eura platio komunalne takse za korištenje zemljišta a zatim je i sa 2500 eura učestvovao i kao donator", dodaje ef. Qafëleshi.

     Ističući nesebičnu pomoć džematlija Ibrahima Dane i Ymera Xhemollarija, imam ove džamije, pohvalio je zalaganje i veliku pomoć Naima ef. Tërnave, predsjednika Islamske zajednice Kosova.

     Ova džamija ne bi izgledala tako lijepo da svoj doprinos nisu dali projektant Suphi Imami te nadležni iz preduzeća ETA.

     Građevinski inženjer Mustafa Gjurgjeali je projekat radio bez ikakve nadoknade dok su općinske vlasti oslobodile ovu džamiju od nekih komunalnih taksi.

Unutrasnjost mahmud pasine dzamije

Unutrašnji izgled džamije 

     „Prema našoj evidenciji firma „ALBA" iz Prizrena vodeće je u dodjeljenim sredstvima sa 11500 eura, slijede rahmetli hadži Saljajdin Skoro sa 6500, Xheladin Purova sa 6000, Islamska zajednica Kosova sa 5000, hadži Sejdija Redžepi sa 4900 te firme „VALTEX" sa 4800, „Sharrbegi" sa 3350, Odbor Islamske zajednice iz Prizrena sa 3275, „Elif" sa 3200, hadži Bashkim Qabrati sa 3200, „Bellona" sa 2500 i još mnogi drugi", istiće Zaim ef. Qafëleshi, koji dodaje da su u toku i radovi u podrumu džamije i gdje su prema planu predviđene prostorije za vjeronauku i obavljanje drugih kurseva te prostorije za sportske aktivnosti omladina ovog djela Prizrena.

     Podsjećamo da se na od nekadašnjih 98, sadašnji objekat prostire na 155 metara kvadratnih te da Mahmud-pašina džamija posjeduje udoban prostor za obavljanje namaza, lijepe balkone, prostorije za vjersku pouku, kabinete, veliku i još četiri male kupole, te munaru od 21 metra visine.

     „Znamo da su svi donatori dali sredstva u ime Allaha dž.š a ne da bi se reklamirali, međutim naš Odbor džamije planira izdavanje monografije gdje ce biti precizirane sve aktivnosti i gdje ce biti pomenute sve osobe koje su dale svoj nesebični doprinos kako bi Mahmud-pašina džamija, sagrađena još1833. godine, doživjela svoj drugi život na dobrobit svih džematlija", kazao je Zaim ef. Qafëleshi.

     Molimo Allaha Svemogućeg da nagradi i na ovom i na onom svjetu sve one koji su uz nijet pomogli da ovaj vjerski dragulj ugleda svjetlo dana, jer Muhammed a.s je jednom kazao: „Ko sagradi džamiju Allaha radi, Allah dž.š će sagraditi palaču u Džennetu..." 

Mustafa Balje