A+ A A-

SADRŽAJNE AKTIVNOSTI U POVODU OTVORENJA DŽAMIJA U BANJALUČKOM MUFTIJSTVU

     Svečanim otvorenjem Hadži Salihija džamije u banjalučkom naselju Stupnica, koja je srušena u proteklom ratu, počinju ovogodišnje savečanosti u povodu  otvorenja planiranih džamija na području Muftijstva banjalučkog.

     Kada je riječ o Hadži Salihija džamiji interesantan je podatak da je ova džamija izgrađena 1595. godine i srušena u agresiji, 9. septembra 1993. godine, a prvi put nakon rata, tačnije u petak 18. 7. 2008. godine obavljena je prva džuma-namaz. Uz prisustvo velikog broja džematlija, džumu je klanjao i hutbu održao Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta IZ u BiH, koji je bio izaslanik reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića na svečanom otvorenju ove džamije. 

dzuma-namaz
Sa džume-namaza

       U sklopu otvorenja  džamije održan je i okrugli sto na temu ''Povratak'', kao i promocija knjige ''Dokumenti opstanka'' autorice Sabire Husedžinović. Učešće na ovim predavanjima su uzeli akademik Muhamed Filipović, Šefko ef. Omerbašić muftija zagrebački, Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki, Muhamed ef. Salkić i drugi. Svi prisutni su sa velikom pažnjom  slušali istaknute predavače, koji su sa velikim zadovoljstvom boraveći u Banja Luci, govorili o ovim temama.

sa-promocije

 Sa promocije knjige

     U ovoj godini planira se otvoriti pet obnovljenih džamija na području Muftijstva banjalučkog, a to su: 

- 19. jula 2008. - džamija u džematu Stupnica ( Medžlis IZ Banja Luka )

- 26. jula 2008. - džamija u džematu Puraći ( Medžlis IZ Prnjavor )

- 2. avgusta 2008. - džamija u džematu Kolibe ( Medžlis IZ Bos. Brod )

- 3. avgusta 2008. - džamija u džematu Konjuhovci ( Medžlis IZ Prnjavor )

- 9. avgusta 2008. - džamija u džematu Bašići ( Medžlis IZ Banja Luka )

     Vrijedne džematlije svih džemata i medžlisa na čelu sa muftijom banjalučkim, iako žive pod teškim uslovima, uspjeli su okončati radove na pomenutim džamijama i prirediti svečana otvorenja. S toga se pozivaju svi da prisustvuju ovim svečanostima, na kojima će imati priliku uvjeriti se u čestitost ovih džematlija kao i čuti poučna predavnja svih planiranih predavača. Isto tako, uz ove svečanosti organiziraju se mevludi i drugi razni sadržaji.

Rekić Senad