A+ A A-

BOSANSKA DUBICA: NAKON VRIJEĐANJA I PRIJETNJI KAMENOVALI GRADSKU DŽAMIJU

s-beganovic     Safet ef. Beganović, glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Dubica, policiji u ovom gradu prijavio je novi incident koji se dogodio preksinoc, pola sata prije ponoći, u dvorištu imamove kuce i u neposrednoj blizini Gradske džamije.

     Prema Beganovićevim riječima, petnaestak pijanih starijih prolaznika pjevajući četničke pjesme, bukvalno se ušetalo u dvorište imamove kuće da bi potom uz vrijeđanje, psovke i prijetnje, kamenovali Gradsku džamiju.

     - Bilo me strah, jer svi su bili pijani, vrijedali su me i govorili mi da će od džamije napraviti svoju bogomolju... Potom su kamenjem počeli gađati Gradsku džamiju, koja se nalazi odmah prekoputa moje kuće - priča ogorčeni ef. Beganović, naglašavajući da je uplašen za vlastitu i sigurnost svoje porodice. 

Osmi napad u posljednja dva mjeseca

     Dodaje da mu je komandir policije nakon ovog incidenta, a bilo ih je osam u posljednja dva mjeseca, obećao stalno dežurstvo policije kod Gradske džamije.

      On je o ovom incidentu, u očekivanju da mu neko konačno pomogne i omogući miran i siguran život u Bosanskoj Dubici, obavijestio Međureligijsko vijeće i Rijaset IZ u BiH. 

Policajac mu kazao da je ezan preglasan

     - Neprijatno sam iznenaden konstatacijom jednog kriminalističkog policajca koji mi je kazao da je ,,to radi preglasnog ezana".

     Odgovorno tvrdim da to nije tačno, jer ni ja sam ponekad ezan ne čujem od muzike koja trešti iz nekoliko kafana u blizini džamije - kaže ef. Beganović.

M. ZGONJANIN

(Dnevni avaz)