A+ A A-

ZUKORLIĆ: U SANDŽAKU SU UGROŽENA I PRAVA SRBA

muftija-zukorlic     Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Muamer Zukorlić ocijenio je da se u Srbiji krše prava muslimana, ali i da su u Sandžaku podjednako ugrožena i prava Srba.

Kada kažem da su i prava Srba u Sandžaku ugrožena to ozbiljno mislim, a riječ je o pravima koja su posljedica ekonomske ugroženosti regiona i mnogih neriješenih pitanja za koja su apsolutno jednako zainteresovani i Bošnjaci i Srbi , rekao je Zukorlić agenciji Tanjug.

     Prema njegovim riječima, Srbi koji su u Sandžaku manjina, podijelit će sudbinu te regije i Bošnjaka. Ako Sandžaku bude dobro, bit će dobro i Srbima i muslimanima, a ako Sandžaku bude loše, onda će i Srbima i muslimanima biti loše, rekao je Zukorlić koji je na funkciju predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavog muftije izabran, minulog vikenda, na period od pet godina. 

Stanje u Sandžaku trenutno nije dobro

     Slikovito opisujući sadašnje stanje u toj regiji on je rekao da to liči na život u zajedničkoj kući koja se zove Srbija, s tim da u jednoj od njenih garsonjera - Sandžaku trenutno nije dobro jer, kako je rekao, neke stvari ne funkcionišu. On je naveo da raspolaže podacima da je u porastu procenat Srba koji se iseljavaju iz Sandžaka, ali nije rekao šta bi mogli biti uzroci te pojave.

     Lider muslimana koji podržavaju IZuS je odbacio zamjerku da u svojim javnim obraćanjima nikada ne pominje pravoslavne vjernike i izrazio spremnost te zajednice i svoju ličnu da im, u skladu s mogućnostima, pomogne i zaštiti ih. Mi nemamo velike mogućnosti osim moralne i simboličke, ali se neću ustezati da to i lično činim. Naprotiv, bit će mi zadovoljstvo da zaštitim svakog kome je to potrebno, a živi u mjestima gdje su većinsko stanovništvo muslimani, kazao je muftija. On je podsjetio da je svojevremeno dok je imao kontakte sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve (SPC), predlagao da se takva pitanja formalizuju dokumentom koji bi podrazumijevao reciprocitet za muslimane, ali da, nažalost, njegovo zalaganje nije tada naišlo na razumijevanje... Upitan zašto ne praktikuje da svojim sugrađanima pravoslavcima čestitka vjerske praznike, Zukorlić je kazao da on kao muftija to ne čini jer nijedan velikodstojnik SPC to ne čini prema muslimanima. Mešihat je, kaže, ranije dobijao čestitke iz Patrijaršije, ali ne i od Patrijarha, da bi, kako je rekao, i ta praksa posljednjih godina bila prekinuta. 

Najviše zloupotreba u ministarstvima vjera i policije

     Osvrnuvši se na pozive pomirenja unutar Islamske zajednice koje su uputili bivši gradonačelnik Novog Pazara Sulejman Ugljanin, ali i njegov nasljednik Mirsad Đerlek, koji zastupa suprotstavljenu političku opciju, Zukorlić je rekao da u kontekstu problema koji su zadesili Islamsku zajednicu riječ pomirenje nije adekvatna. O tome, smatra, nije moguće govoriti bez zakonskih pravila, osim ako se, kaže, ne radi o pokušaju amnestiranja onih koji su tu zajednicu htjeli da razbiju. Greške su učinjene, lista grješnika postoji i oni su na toj listi poredani po važnosti, moći i uticaju, rekao je muftija i ponovio da će budući odnos države i Islamske zajednice zavisiti od utvrđivanja stepena njihove odgovornosti.

     On je ponovio i da je najviše zloupotreba u odnosu prema Islamskoj zajednici u Srbiji ranije bilo u ministarstvima vjera i policije. Prekršeni su principi autonomnosti i ravnopravnosti Islamske zajednice sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama. Zato je pravni postulat minimum temelja za uspostavljanje dobrih odnosa, naveo je Zukorlić.  Islamska zajednica nije politička partija, jer ona, rekao je, ima svoju autonomnost i koegzistentnost i zato sa nama nema nagodbe, poručio je muftija. Mi moramo znati na čemu smo, šta je to što nam zakon garantuje bez obzira na to ko je na vlasti - Boris Tadić, Vojislav Koštunica ili Tomislav Nikolić , ukazao je on. Tek tada, istakao je, moglo bi se govoriti o pomirenju, ali bi, dodao je, to pitanje svakako bilo rješavano u okviru sistema Islamske zajednice. Zukorlić je kazao da je zadovoljan promjenom vlasti u Novom Pazaru iako, priznao je, nije svejedno doći iz Srebrenice i znati da su u gradskoj vlasti radikali. Riječ je, međutim, o emotivnom problemu sa kojim umijem da se nosim, ustvrdio je muftija koji od nove vlasti očekuje da radi svoj posao, da ne pravi nove islamske zajednice i da ne pokušava da ih ujedinjuje jer, da to i nije njihov posao, kazao je Zukorlić. 

Islamska zajednica nije produkt političke odluke

     Islamska zajednica nije produkt bilo čije političke odluke, nas niko ne može da uveća, da smanji ili da utiče na naše odluke, naveo je muftija. On smatra da je doprinos Islamske zajednice izbornim rezultatima u Novom Pazaru bio veliki, ali na, kako je rekao, pasivan način jer su birači kaznili Ugljanina zbog njegovog odnosa prema toj zajednici i pokušaja da je razbije. Ugljaninovu najavu da bi moglo doći do promjene u parlamentarnoj većini u lokalnom parlamentu, Zukorlić je prokomentarisao opaskom - preživjeli smo toliko toga pa ćemo i to.

(www.islamskazajednica.org)