A+ A A-

NESTALI DOSJEI SARADNIKA TAJNIH SLUŽBI IZ REDOVA VJERSKIH ZAJEDNICA

dosijei     Poslije smjene na čelu vlasti u Srbiji, neminovne su i promjene na čelu službi bezbjednosti. Takva je, bar, do sada bila praksa. Prva promjena se desila početkom jula ostavkom šefa Bezbjednosno-informativne agencije, Radeta Bulatovića, koji je obavljao ovu funkciju u vrijeme Koštuničinih vlada.

     Njegov mandat je, svakako, obilježila i afera oko Islamske zajednice, kada je Služba u mnogo navrata, sa raznih strana, optuživana da je upletena u sva dešavanja. U nekim slučajevima je bilo i direktnih prozivki njenih inspektora od strane velikodostojnika Islamske zajednice da su direktno učestvovali u pomenutoj aferi, kao što je primjer inspektora Službe u Prijepolju.

     Da je Služba upletena u dešavanja u i oko Islamske zajednice, govori i činjenica da je jedan broj ljudi iz Islamske zajednice bio na spisku saradnika te službe. Poslije zahtjeva glavnog muftije Muamer ef. Zukorlića da se otvore dosijei saradnika te službe iz redova Islamske zajednice, dešava se nešto čudno. Direktor ove službe iznosi u javnost podatak da su nestali dosijei saradnika Službe iz redova crkava i Islamske zajednice.

     Prema navodima poznatog sociologa religije Mirka Đorđevića, Služba je duboko upletena u pokušaj stvaranja dvije Islamske zajednice u Srbiji. On kaže:

     - Vi znate da u svakoj zemlji postoji tajna policija. Svugjde, i u Rusiji, i u Engleskoj, i u Americi, tajna politička policija. To su sve službe bezbjednosti i znate, naravno, da šefovi tajnih policija rijetko kad u javnosti govore i daju intervjue. To je takav posao. Kod nas se ta tajna služba zove BIA, a njen šef je neki ćelavi gospodin, kako mu bijaše ime? Crnogorac je, naravno, pa šta bi drugo bio. On je nedavno dao jednu ovakvu izjavu. Šef tajne policije Srbije (evo ja ću vam citirati tu izjavu da vidite šta da radite s njom, s tom izjavom), kaže: „Od 2000. godine naovamo, otkad je oboren Miloševićev režim" - to on govori javno, otelo mu se - „nekoliko crkvenih velikodostojnika ukralo je svoje dosijee i sad tragamo za njima. Sad tragamo, ušli smo u trag koje su to vladike ili muftije pokrale svoje dosijee o svojoj saradnji sa tajnom policijom, sad tragamo za tim." - Pazite to! Ni manje ni više, šef tajne policije to priznaje. Vidite kakva je to sprega. I otuda sad, evo, dvije vjerske zajednice, islamske, pa jedna drugu optužuju - da ih je policija izmislila i osnovala. Koliko je to ozbiljan problem, kad sam pomenuo islamsku zajednicu, vidite da dole traju tuče među vjernicima i jedne i druge zajednice, poteže se oružje, hvala bogu još nema mrtvih, ali ranjenih ima dosta (Tutin, Novi Pazar...). Državi je bilo malo da ima jednu Islamsku zajednicu pa je napravila još jednu, pa jedna pripada dole strukturama moći koje kontroliše neki Sulejman Ugljanin...

(www.islamskazajednica.org)