A+ A A-

NAŠE MISLI SU DANAS I UVIJEK ĆE BITI SA VAMA, DRAGI BOŠNJACI SREBRENICE!

     Bošnjačke organizacije New Yorka, pod pokroviteljstvom IABNA i KBSA koordinacije New York, već niz godina redom organizuju komemorativne skupove žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice iz 11. jula 1995. godine. Ovoga puta ugostio nas je turski Kulturni centar u samom centru Manhattn-a, New York.

     Dekorirana sala Kulturnog centra Turske bila je pretijesna da primi sve prisutne na ovoj tradicionalnoj komemoraciji, molitvi za sve žrtve Srebrenice, zločine koje su počinili zlikovci iz srpsko-crnogorskog naroda uz prećutno omogućavanje zlodjela od snaga UN koje su imale mandat da ih zaštite.    

308 ruža za šehide Srebrenice

     Ova Centralna manifestacija pod nazivom "308 ruža za šehide Srebrenice " čiji su posmrtni ostaci našli konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari kraj Srebrenice, okupila je Bošnjake kako iz BiH, Sandzaka, Crne Gore, Kosova i Makedonije u zajedničkoj molitvi s porukom "Naše misli su danas i uvijek će biti sa vama, dragi Bošnjaci Srebrenice!".
     Tako su u istom stroju stajali sjedinjeno Bošnjaci porijeklom iz BiH, bratskog Sandžaka i Crne Gore, Kosova i Makedonije. Tu su tik kraj nas i do nas došli da izraze solidarnost u našoj tuzi ali i bošnjačkom prkosu ali i ponosu braća Albanci i znatan broj naših novih susjeda Amerikanaca.
     Naša mladost, djeca bošnjačka koja su rođena baš ovdje u SAD, donijela su 308 ruža i svojim recitacijama u povodu srebreničke tragedije, iskazali su svoje osjećaje i suze prema svojim vršnjacima iz Srebrenice koji su zločinački ubijeni u neviđenom masakru 11. jula 1995. godine po srebreničkim vrletima...
     Uvodničar Nedžad ef. Avdović na samom početku je u miru zatražio da se za duše nevinih srebreničkih šehida prouči Fatiha a onda najavio tok komemoracije zahtjevajući od prisutnih da se ne zaboravi Srebrenica i njeni šehidi, te ono zašto su dali svoje živote. Efendija Avdović je ovom prilikom također pročitao veoma dirljivu poruku koju je skupu uputio danas najveći živi intelektualac današnjice Fethullah M. Gulen.
     Ambasador bosanske misije u UN iz tog vremena Muhamed Saćirbegović, predsjednik IABNA dr. Bajram-ef. Mulić, novinar i publicista Erol Avdović, direktor TKC , predstavnik vjerskog atasea Ambasade Turske u SAD gospodin Gazi Turk, dr. Araš Konjhodžić sa njegovom prezentacijom "Šehidski rastanak" kao i prof. Džemail Hot, svako na svoj način, kazivali su i svjedočili istinu i Božju pravdu koja će ipak pobijediti sile zla u BiH...
     Ova tradicionalna centralna manifestacija koja se već dvanaesti put organizuje ovdje u New Yorku, još jedan je znak u nizu upozorenja i podsjećanja na genocid u Srebrenici koji se dogodilio prije 13 godina. Komomoracija svim žrtvama Srebrenice, završena je molitvom za duše nedužnih srebreničkih žrtava srpskog zločina koji se desio u srcu Evrope. 

Džuma i konferencija za štampu u zgradi UN
komemoracija-njujork     Kako i inače priliči našim srcima i osjećanjima, da smo narod velike kulture i tradicije i da znamo hoditi dalje, uspravno, podignute glave, uputili smo jasnu poruku svima onima koji žele živjeti sa Bošnjacima jedni pored drugih da se zlo počinjeno u BiH nikada neće i ne može zaboraviti, bez obzira na naš tradicionalni merhamet. Da smo u većini izvukli pouke iz agresije i naročito zločina genocida u Srebrenici i da smo se ipak ujedinili u vjerovanju nama samim i da nikada više ne smijemo biti zatečeni i prevareni kao u prvim danima 1992. godine i 1995. godine, kao što se desilo u Srebrenici.
     Radi sjećanja na ovaj 12. susret u povodu 11. jula 1995. godine, podijeljene su prigodne knjige napisane s motivima o Srebrenici i koje smo dodijelili djeci porodice dr.Mersima Zilkića, dr. prof. Safetu Ćatoviću i turskom Kulturnom centru New York s kojim imamo bratsku saradnju.
     Valja napomenuti da je dr. Bajram ef. Mulić u zgradi UN u New Yorku održao džuma namaz koja je bila posvećena genocidu nad Bošnjacima Srebrenice i nakon nje klanjao "dženazu u odsutnosti" za 308 šehida kojima je isti dan u Potočarima obavljena dženaza namaz.

     U istoj zgradi UN nakon džuma namaza dr. Bajram ef. Mulić u društvu ambasadora Šaćirbeya i ambasadora Diega Arije održao je konferencija za štampu.

Džemail Hot
(www.dzemati.com)