A+ A A-

SAOPĆENJE VIJEĆA MUSLIMANA FRANCUSKE U POVODU GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI

djela-genocida     Od 11. do 16. jula 1995. g. enklava Srebrenica u Bosni i Hercegovini bila je pozornica užasnog masakra kakav Evropa nije vidjela od kraja Drugog svjetskog rata.

     Više od 8000 muslimana je ubijeno po naredbi šefa srpske vojske i politike, u zoni za  koju se mislilo da je zaštićena zona UN-a.

     Više je to nego li odvratan način počinjenih zločina u ovoj kampanji etničkog čišćenja sprovedenoj nad miroljubivim narodom Bosne i Hercegovine. Smrt više od 200.000 muslimana, silovanja više od 50.000 žena i iseljenje više od million i pet stotina hiljada osoba dovodi nas do razmišljanja o prijetnjama ratom koje pritišću današnji svijet.

     To što se desilo u Bosni mora nas podstaći da udvostručimo oprez i da pokažemo našu duboku solidarnost s onima koji rade na povećanju bratstva između ljudi i između naroda.

     Obilježavanjem sjećanja na genocid u Srebrenici muslimani Francuske žele da se priključe bolu i tuzi ožalošćenih familija.

     U trenucima njihovih molitvi muslimani Francuske žele biti dijelom okupljanja radi sjećanja na sve nesretne žrtve.

     U isto vrijeme nadaju se da svojim sjećanjem podstiču protiv zaborava na genocid učinjen 1995. godine u srcu Evrope, ispred pasivnog pogleda cijeloga svijeta.

Pariz, 11. juli 2008

Predsjednik: Mohammed Moussaoui