A+ A A-

IZJAVE U KONGRESU O GENOCIDU U KOZARCU, PRIJEDORU, BANJA LUCI, BIHAĆU, VIŠEGRADU, ŽEPI I GORAŽDU

americki_kongres_11juli_2008     Iz izvora Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća za BiH u Washingtonu web magazin Bošnjaci.net saznaje da je američki kongresmen Russ Carnahan donio izjavu u povodom 13. godišnjice genocida u Srebrenici.

     Ovom se izjavom prvi put u američkom Kongresu spominje genocid počinjen u Kozaracu, Prijedoru i Banja Luci. Ovo je velika vijest jer se zvanična upotreba termina genocid proširuje i na ostale krajeve u BiH gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima.
     Također je kongresmen Oliver donio izjavu gdje spominje Bihać, Višegrad, Žepu i
Goražde.

     U ponedeljak slijede još izjave drugih kongresmena povodom godšnjice
genocida u Srebrenici.


Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenice u Američkom kongresu

     Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu je 11. jula 2008. godine obilježilo godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici prisjećajući se nevinih žrtava koje su ubijene prije 13 godina od strane Vojske i Policije Republike Srpske.
     Komemoracija održana u dvorani Komiteta za vanjsku politiku američkog Kongresa još jednom nas je podsjetila na ovu tragičnu epizodu ljudske historije. Pored Knjige žalosti u koju su se gosti imali priliku upisati, izložen je također ćilim istkan u Tuzli rukama žena izbjeglih iz Srebrenice. Ovaj ćilim je sastavljen od više panela i dio je zajedničkog projekta "Bosfama" i "Advocacy Project", a svaki njegov panel je ispisan imenom po jedne od žrtava genocida.

     Knjiga žalosti sa potpisima članova američkog Kongresa i njihovog osoblja biti će uručena majkama Srebrenice i preživjelima genocida.
     Ovoj komemoraciji su prisustvovali pored mnogobrojnih znanih prijatelja Bosne i Hercegovine i mnogi drugi koji vjeruju u pravdu za žrtve.

(www.bosnjaci.net)