A+ A A-

MUFTIJA ZUKORLIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA MEŠIHATA

muftija_002_125x187     Na zasjedanju Sabora Islamske zajednice u Srbiji izabran je predsjednik i članovi Mešihata. Za glavnog muftiju i predsjednika Mešihata, većinom glasova, izabran je dosadašnji vršilac dužnosti na tu funkciju Muamer ef. Zukorlić. Izborom glavnog muftije završen je izborni ciklus za organe u Islamskoj zajednici. Mandat predsjednika Mešihata traje pet godina.

     Muftija Zukorlić je u svom obraćanju izbornom tijelu zahvalio na ukazanom povjerenju i naglasio da će nastaviti rad na očuvanju jedinstva i autonomnosti Islamske zajednice. Od državnih organa ćemo tražiti da sprovedu opsežnu istragu o umiješanosti Ministarstva vjera u pokušaj razbijanja Islamske zajednice kao i prekoračenja nadležnosti i kršenja autonomnosti institucija Islasmke zajednice od strane policijskih organa, što će biti osnov saradnje Islamske zajednice sa novoizabranim organima Vlade Republike Srbije. Muftija je također naglasio da će i u narednom periodu opredjeljenje Islamske zajednice biti saradnja sa vlastima, ali na ravnopravnoj osnovi nikako na poltronskoj kako se nekad sa Islamskom zajednicom postupalo.

     Izbor predsjednika Mešihata je obilježen na platou ispred glavnog sjedišta u Novom Pazaru pred više hiljada ljudi. Svečanosti je prisustvovao veliki broj predstavnika i

islamskih zajednica iz regiona, Bosne i Hercegovine na čelu sa muftijom tuzlanskim, Hrvatske, Makedonije i drugih. Zapaženo je bila i posjeta četvorice parlamentaraca Turskog parlamenta, kao i predstavnika dijaspore na čelu sa predsjednikom Zajednice sandžačke dijaspore Edinom Salkovićem, članovima Harun ef. Hodžićem glavnim imamom iz Pariza, Ahmedom Fetićem imamom iz Njemačke i brojnim drugim gostima.

(www.islamskazajednica.org)