A+ A A-

SRBIJANSKA POLICIJA PROVELA BRUTALNU TORTURU NAD IMAMIMA U PRIJEPOLJU

prijepolje_1     Predsjednik Sabora Islamske zajednice u Srbiji Hajro ef. Tutić uputio je protestno pismo Borisu Tadiću srbijanskom predsjedniku povodom brutalnog ponašanja policije u Prijepolju i nastavka diskriminatorskog odnosa prema Islamskoj zajednici.

     U pismu, koje je dostavljeno i predsjedniku Vlade, ministru unutrašnjih poslova, ministru vjera, domaćim i međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i medijima, se ističe: "Nažalost, ponovo sam u prilici, u ime najvišeg predstavničkog i zakonodavnog organa, Sabora Islamske zajednice u Srbiji, prenijeti izraze ogorčenosti i neslaganja sa ponašanjem policije u Prijepolju.

     U nedjelju 6. jula 2008. god., u ranim jutarnjim satima, članovi legalno izabranog Odbora Medžlisa Islamske zajednice Prijepolje, na čelu sa predsjednikom Medžlisa Samirom ef. Tandirom i glavnim imamom Arefom ef. Durakovićem, ušli su u službene prostorije Medžlisa.

     Ubrzo nakon toga, suprotno Zakonu, bez saglasnosti nadležnog organa Islamske zajednice, ne poštujući autonomnost i integritet Islamske zajednice, uz grubu upotrebu sile, u prostorije Medžlisa ušli su pripadnici policije i sproveli pomenute funkcionere Islamske zajednice i ostale imame i članove Medžlisa koji su se zatekli u prostorijama, te ih zadržali u Policijskoj upravi.

     Ovim događajem ponovljena je scena iz Sjenice od 6. okrobra 2007. god. kada je odred policije, oskrnavivši džamijske prostorije, u čizmama ušao u džamiju i brutalno primjenjivao silu nad visokim predstavnicima Islamske zajednice i imamima.

     Cijela domaća i međunarodna javnost bila je u prilici vidjeti scenu iz Tutina 9. marta 2008. god. kada je policija uz brutalnu silu privodila imame i ostale službenike Islamske zajednice.

     U sva tri slučaja policija je imala za cilj onemogućiti djelovanje legalnih i legitimnih organa Islamske zajednice i pomoći nelegalnoj grupi da uzurpira objekte i imovinu Islamske zajednice.

     Poznato je da iza pomenute grupe stoje pojedini politički faktori u Beogradu i Novom Pazaru, potpomognuti obavještajnim sistemom Srbije.

     Imajući sve ovo u vidu, Sabor Islamske zajednice u Srbiji očekuje od Vas, predsjednika Republike Srbije, da konačno poduzmete potrebne aktivnosti kako bi Islamska zajednica ravnopravno sa crkvama i drugim vjerskim zajednicama mogla uživati prava garantovana Ustavom Srbije i Zakonom o crkvama i vjerskim zajednicama.

     Podižemo svoj glas sa sve manje nade da ćemo biti shvaćeni, iako želimo vjerovati da još nisu isrpljene sve mogućnosti da muslimani u Srbiji budu faktor stabilnosti, mada je nezadovoljstvo pripadnika Islamske zajednice zbog diskriminatorskog odnosa prema vjerskim institucijama muslimana nemjerljivo." 

U Prijepolju brutalna policijska tortura nad imamima

     Pošto je u nedjelju 06. 07. 2008. godine na legalno izabrane predstavnike Islamske zajednice u Prijepolju izvršen napad od strane lica bliskih smenjenom Nadiru Daciću kojom prilikom je nekoliko osoba i povrijeđeno, policija u Prijepolju je ponovo pokazala svoju tendencioznost.

     Naime, prisutni vjernici su odbili napad huligana i zaštitili imame, dok je policija sve to pomno ali mirno sa strane posmatrala. Iako je bilo tuče i lomljenja inventara Medžlisa od strane Nadirovih plaćenika, policija nije ništa preduzimala. Kada su utvrdili da huligani ne mogu završiti posao i upasti u prostorije, proradile su dobro dokazane službe i njihove veze koje mnogi nazivaju tajne. Policija je zatim brutalno upala i imame sa ahmedijama, članove Medžlisa i njihovog advokata, uz upotrebu sile, izbacila i privela u prostorije policijske uprave u Prijepolju.

     Nekoliko časova su imami zadržani u prostorijama policijske uprave. Dok su imame držali u svojim prostorijama, policija je dopustila da huligani nesmetano uđu u prostorije Medžlisa. Policija je prethodno zablombirala vrata tih prostorija uz obrazloženje da će sud naknadno naložiti dalje postupke ali očito da je u Prijepolju na sceni brutalna tortura nad imamima koji su ostali uz Islamsku zajednicu a njihove prostorije su pod opsadom kako od strane pučista koji očigledno imaju podršku šefova prijepoljskih policijskih službi tako i prijepoljske policije.

     U razgovoru sa advokatom imama iz Prijepolja Sabahudinom Hajdarevićem potvrđeno nam je da su pripadnici MUP-a pogazili ljudska i vjerska prava imama i  vjernika koji su na brutalan način maltretirani. Hajdarević kaže da u svom životu nije vidio takvu brutalnost policije koja mu je naređivala šta da govori, kako da se ponaša itd. i da će se za svoja i prava svojih klijenata boriti pred domaćim ako treba i pred međunarodnim sudovima.

     Protiv policajaca i huligana su podnesene krivične prijave, kaže se u saopćenju Media centara Islamske zajednice u Srbiji.

(www.islamskazajednica.org)