A+ A A-

ODRŽANO KONSTITUIRAJUĆE ZASJEDANJE SABORA IZ-e U SRBIJI

logo2_125x91     Na konstituirajućem zasjedanju Sabora Islamske zajednice u Srbiji, održanom u nedjelju 6. jula 2008. god., verifikovani su mandati članovima Sabora Islamske zajednice u Srbiji.

     Na zasjedanju je izabran predsjednik Sabora, Hajro ef. Tutić iz Novog Pazara, a za potpredsjednike Sabora: Fikret ef. Limani iz Prešava, prof. dr. Smajo Serhatlić iz Beograda i hadži Fetiš Kurdali iz Subotice. Za sekretara Sabora izabran je Mustafa ef. Fetić.

     Također usvojena je Odluka o izboru predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, koji će biti obavljen u subotu 12. jula ove godine. Tim povodom imenovana je i Komisija za izbor predsjednika Mešihata.

     Povodom najnovijih događanja u Medžlisu Islamske zajednice Prijepolje, kada su u jutarnjim satima 6. jula ove godine policijske snage bespravno upale u prostorije Medžlisa i brutalno, uz upotrebu sile, sprovele novoizabrane članove Medžlisa Islamske zajednice Prijepolje na čelu sa njegovim predsjednikom Samir ef. Tandirom, gdje su u Policijskoj upravi zadržani nekoliko sati, Sabor Islamske zajednice u Srbiji uputio je najoštriji protest koji će u pisanoj formi uputiti predsjedniku Republike Srbije, Vladi i Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i svim relevantnim domaćim i međunarodnim faktorima koji se bave kršenjem ljudskih i vjerskih prava i sloboda.

     Takođe, Sabor izražava punu podršku novoizabranom rukovodstvu Medžlisa Islamske zajednice Prijepolje na čelu sa njegovim predsjednikom u borbi za očuvanje jedinstvene Islamske zajednice.

(www.islamskazajednica.org)