A+ A A-

PRVI KRUG IZBORA UZ OGROMAN ODZIV BIRA A

kzs_izbori02_125x83     Izbori u Islamskoj zajednici u Srbiji, koji su održani u nedjelju 22. juna 2008. godine vrlo su dobro organizovani i uspješno sprovedeni, ocijenjeno je na konferenciji za novinare dan nakon izbora.

     "U pojedinim džematima zabilježena je i do šest puta veća izlaznost nego na prošlim izborima prije četiri godine", rekao je predsjednik Centralne izborne komisije Samir Škrijelj na konferenciji za novinare. On je rekao da su ovi izbori protekli mirno i dostojanstveno. Konačni rezultati prvog kruga izbora će biti poznati narednih dana zbog toga što podaci sa terena pristižu sporo, a nakon toga će biti održan i drugi krug izbora. Očekuje se da do kraja jula bude završen čitav izborni proces u Islamskoj zajednici u Srbiji.

     Dr. Mevlud Dudić, potpredsjednik Mešihata Islamske zajednice izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da su izbori protekli mirno i što je izlaznost bila „neuporedivo veća nego na svim prethodnim izborima od 1990. godine".
     „Ovo je svojevrstan referendum i potvrda da je Islamska zajednica u Srbiji na ispravnom putu. Mi ćemo i u buduće svoj rad provjeravati na izborima", rekao je Dudić.
     „U većini sandžačkih gradova vjernici su o izborima informacije mogli dobiti jedino od imama. Mi smo bili u svojevrsnoj medijskoj blokadi. U Tutinu je prekinut signal TV „Jedinstvo", ali je izlaznost i pored toga bila izvanredna", rekao je Samir Škrijelj.
     Velika izlaznost je zabilježena, također, u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši.
     Velika izlaznost zabilježena je i u Novosadskom, Preševskom i Beogradskom muftijstvu.

(www.islamskazajednica.org)