A+ A A-

PRVE DAME TURSKE I HRVATSKE U POSJETI ZAGREBA KOJ DŽAMIJI

     Islamski centar u Zagrebu, 11. 06. 2008. god., posjetile su gđa Milka Mesić, supruga hrvatskog predsjednika g. Stjepana Mesića i gđa Hayrunnissa Gul, supruga turskog predsjednika g. Abdullaha Gula.

     Turski predsjednik je sa suprugom, državnim tajnikom i nekoliko državnih ministara boravio je u dvodnevnoj službenoj posjeti R Hrvatskoj, u sklopu koje je posjetio Zagreb, Dubrovnik i Cavtat.

     Zanimljivo je da je upravo na inicijativu gđe Milke Mesić, koja je željela biti što bolja domaćica gošćama iz Turske, došlo do posjete Islamskom centru.

     U pratnji dviju dama, osim brojnih tjelohranitelja i fotoreportera, kao i djelatnika turskog veleposlanstva, bile su gđa Maja Kocijan, savjetnica predsjednika R Hrvatske za kulturu, gđa Nihal Aydin, supruga turskog državnog ministra, te gđa Reyhan Isel, supruga turskog državnog tajnika.

ic-zagreb-posjeta2

     Gospođa Mesić nije krila oduševljenje onim što je u Islamskom centru vidjela, a osobito je bila zadovojna što je, na njezinu molbu, djevojački zbor Zagrebačke džamije Arabeske, uveličao sam prijem ove delegacije.

     Gđa Hayrunnissa Gul je tijekom obilaska Islamskog centra, u više navrata zahvalila gđi Mesić što je bila inicijator njezina dolaska u džamiju. Oduševljena onim što je vidjela i čula, vidno uzbuđena i zadovoljna, svoje je dojmove i emocije zabilježila i u Knjizi utisaka.

     Nakon obilaska džamije, medrese "Dr.Ahmed Smajlović", kongresne dvorane "H. Salim Šabić", te muzejskog prostora, gošće su se osvježile na domjenku, za tu prigodu organiziranom u divanhani Islamskog centra.  

     Organizatori prijema IOM-a Zagreb, na čelu sa predsjednikom g. Mirsadom Srebrenikovićem, te Vijeće žena IC Zagreb, sa svojim članicama i predsjednicom gđom Azrom Omanović, su učinili sve da se gošće u našem Centru osjećaju kao kod svoje kuće.

     Poslužene "turskom kahvom" na bosanski način, limunadom, ali i najljepše pripremljenim i za tu prigodu specijalno aranžiranim poslasticama poznate zagrebačke slastičarne "Zagreb", uživajući u interpretaciji turskih ilahija - cijenjene gošće su za pola sata produžile svoj planirani ostanak u džamiji!

ic-zagreb-posjeta1

     Kako bi se i šira javnost podrobnije upoznala sa likom gđe Hayrunnisse Gul u nastavku donosimo nekoliko zanimljivosti iz njezina životopisa: 

Hayrunnisse Gul

     Rođena je u Istanbulu 1965.god. U svojoj 15. godini se udaje za Abdullaha Gula. Zbog nošenja mahrame, odbijena joj je prijava za studiranje na odjelu za arapski jezik i literaturu Sveučilišta u Ankari. Nedavno je otkrila da bi rado studirala čim se u Turskoj riješi pitanje hidžaba.

     Majka je troje djece - dva sina i kćeri: Ahmet Munir (1983), Kubra (1985) i Mehmet Emre (1991). Najstariji sin radi u globalnoj investicijskoj kompaniji Merrill Lynch u Londonu, kćer je industrijski inženjer - pripravnik u Rolls -Royceu u Velikoj Britaniji, a najmlađi sin se još uvijek školuje.

     Tijekom posljednje predizborne kampanje u Turskoj, njezin je hidžab postao top tema i podigao puno prašine kako u Turskoj, tako i u svjetskim medijima.

     Gđa Gul je 1998.god., bila jedna od nekoliko stotina turskih žena koje su podnijele kolektivnu tužbu protiv Turske Evropskom sudu za ljudska prava zbog zabrane nošenja hidžaba.

    Turskim medijima je otkrila da joj silna medijska pozornost posvećena nečemu što ona smatra osnovnim ljudskim pravom, jako smeta. Također vjeruje, da joj to pitanje ne umanjuje sposobnost obavljanja dužnosti prve dame, jer je i kao žena ministra vanjskih poslova "proputovala više od 50 zemalja i bila domaćin brojnim gostima bez ikakvih problema".

     Nedavno je izabrala međunarodno priznatog kreatora da joj osmisli "novi izgled hidžaba", a sve kako bi zadovoljila i konzervativce i liberale.

     Voli tradicionalnu tursku glazbu, a prisutne u Zagrebačkoj džamiji je, saznavši da su se neki imami i muallime školovali u Gazi Husrev-begovoj medresi u Srajevu, iznenadila upitom o horu ilahija Gazi Husrev-begove medrese, rekavši da ih je rado slušala.

Lamija Alili