A+ A A-

KOGRES BOŠNJAKA: PRIPREMITE SE ZA LOKALNE IZBORE

Izbori_u_BiH     Stanje u BiH, unatoč svim nastojanjima, nije krenulo uzlaznom linijom. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) smatra svojom ljudskom i moralnom obavezom još jedanput ponoviti da su lokalni izbori najprikladnije sredstvo kojim je moguće i potrebno mijenjati političko stanje bh društva.

     Bošnjaci u manjem entitetu BiH bivaju sve više svođeni na status manjine ali bez prava koja bi i manjinama pripadala. Ovo stanje bošnjačkog naroda, na štetu BiH, prihvaćaju i podržavaju i određeni predstavnici međunarodne zajednice.
     KBSA posebno ističe kako se prevelik broj Bošnjaka u dijaspori, ponaša politički neodgovorno i moralno nesavjesno prema vlastitoj domovini. Tako prema podacima koje je KBSA dobio od Centralne izborne komisije BiH samo mali broj građana BiH u dijaspori se registrovalo za lokalne izbore. Već je prošlo pola vremenskog roka predviđenog za registraciju, a to je 22. 07.2008. KBSA poziva Bošnjake i sve građane BiH da učine sve potrebno kako bi, i preko izbora, odgovorili svojoj obavezi sudjelovanja u izgradnji bolje budućnosti za stanovnike BiH. Kao sinovi i kćeri BiH nemamo pravo odustati od njezina boljitka.

     Stoga smatramo da je moralna obaveza birača osigurati si biračko pravo, registrirati se, upoznati se s ljudskim kvalitetama i stručnim sposobnostima kandidata te izići na izbore i dati svoj glas ljudima koji stanje u BiH žele i mogu učiniti boljim a položaj Bošnjaka jednakopravnim, posebno u manjem entitetu.
     KBSA je zahtijevao od diplomatsko konzularnih predstavništva (DKP) BiH u Sjevernoj Americi da se organizuju u pripremi za izbore, te da organizuju i pripreme glasanje u gradovima sa najvećim brojem birača.
     Sve informacije u vezi registracije za lokalne izbore možete dobiti od dežurnog Centralnog štaba KBSA za praćenje akcije po pitanju izbora sa sjedištem u Torontu na: Tel:416 233 5967, Fax: 416 237 0656, email: info@bosniak.org.
     Informacije možete naći i na web stranicama DKP BiH u SAD: www.bhembassy.org;  i Kanadi: www.bhembassy.ca, i web stranici Centralne izborne komisije BiH: www.izbori.ba.
     Ovo je historijski trenutak kada bošnjačka dijaspora u sjevernoj Americi može pokazati da ima snagu da promijeni prilike u BiH.

Zahtjev za otvaranje biračkih mjesta u SAD i Kanadi
Ekselencijo Ministre Alkalaj,
     Na osnovu zaključaka sa Skupštine KBSA u STL od 25. 05. 2008., na osnovu Operativnog plana i programa aktivnosti KBSA po pitanju registracije i glasanja za lokalne izbore u BiH, te na osnovu usvojenih izmjena Izbornog zakona BiH kojim se omogućava glasanje u DKP BiH, KBSA traži da Ministarstvo vanjskih poslova BiH otvori biračka mjesta u SAD i Kanadi u gradovima sa najvećim brojem BiH građana u vrijeme održavanja lokalnih izbora u BiH.
     Otvaranjem biračkih mjesta za BiH građane u time mjestima će olakšati izvršavanje jedne od osnovnih građanskih i patriotskih dužnosti.

     KBSA predlaže da biračka mjesta budu otvorena u sljedećim gradovima u Kanadi: Toronto, te u SAD: Detroit, Grand Rapids, Des Moines, Jacksonville, Phoenix, Portland, Seattle, Utica, Atlanta, Bowing Green, Charlotte, St. Louis, Salt Lake.
     KBSA je spreman obezbjediti sve potrebne materijalno tehničke pripreme, koordinaciju i logistiku za otvaranje biračkih mjesta.
Molim vas da nas što prije obavjestite o vašoj odluci.

S poštovanjem,
U ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
Emir Ramić, predsjednik UO KBSA