A+ A A-

ODRŽAN GODIŠNJI SEMINAR IMAMA U NJEMA CKOJ

     Ovogodišnji seminar imama Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj je održan u dzematu Kirchheim Teck,11. i 12. juna 2008. godine. I ovaj put džemat je od opštine iznajmio lijepu i funkcionalnu salu, kao i sportske terene, a prenoćište je obezbijeđeno po povoljnoj cijeni. Sve je to smješteno nekoliko stotina metara od džemije tako da je napravljen lijep ambijent za učesnike. Seminaru je prisustvovalo više od 40 imama, a neki su prevalili put od 500 kilometara da bi se susreli sa svojim kolegama i razmijenili mišljenja.

     Prvi dan seminara započeo je u 14 i 30 sati, a glavna tema je bila položaj i uloga imama u zajednici. Seminar je vodio Halim ef. Alibašić a zapisničar je bio Sedin ef.Durmiš. Uvodno izlaganje je imao muftija Mustafa ef. Klanco, a potom su kraće izvještaje podnijeli glavni imami regija: Fikret ef Arnaut, Advan ef. Ljevaković, Mehmed ef. Jakubović, Pašo ef. Fetić i Sabrija ef. Hadziabdić. Nakon izlaganja glavnih imama, vrlo nadahnuto predavanje na temu: Uloga i položaj imama u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj, održao je Džafer ef.Gračić imam iz Tuttlingena. Govoreći o ulozi i odgovornosti imama on se kritički osvrnuo na odnose među imamima, kazavši da od nas zavisi koliko će nas uvažavati i poštivati naše džematlije.

     Nakon predavanja uslijedile su diskusije imama o stanju u zajednici i položaju imama. Većina diskutanata je kazala da od nas samih zavisi koliko ćemo  uticati na dešavanja u Zajednici i koliko će se naši prijedlozi uvažavati. Stoga imami koji su članovi Sabora i Mešihata IZBNJ imaju posebnu odgovornost da rade na poboljšanju ugleda imama a posebno da se izbore za povoljniji materijalni status imama. Ima dosta imama koji rade u brojčano malim dzematima koji nisu u moguænosti da ih adekvatno plate, pa je postavljeno pitanje šta na ovom planu može Zajednica učiniti. Bilo je prijedloga o uvođenju centralizacije, te pitanja kako do nje doći. Bilo je i suprostavljenih mišljenja i kritika, ali je sve proteklo u tolerantnoj atmosferi.

seminar_njemacka (Small)

     U 19 sati imami su otišli u dzamiju obavili ikindiju namaz a potom je bila večera u «džamijskoj ćevapdžinici kod Rame».

     Nakon večere imami su nastavili druženje na obližnjem sportskom terenu sve do akšam namaza, nakon čega smo bili gosti kod braće Albanaca do kasno u noć.

      Drugi dan u srijedu nastavljn je seminar u 9 i 30 sati, a gost predavač je bio dr.Schmied na temu: »Kirche als Institution in Deutschland» Crkva kao institucija u Njemačkoj. Moderator ovog dijela seminara bio je gener. sekretar Mešihata hfz. Esnaf ef. Begić koji je predstavio predavača i njegovu temu i prevodio našim gostima iz Sarajeva. Dr.Schmied je održao vrlo korisno predavanje, gje je predstavio hijerarhiju Katoličke crkve i njihovih svećenika i to slikovito poredio sa hijerarhijom u Islamskoj zajednici. Nakon predavanja uslijedila su pitanja imama na koja je strpljivo odgovarao predavač. Uslijedila je pauza na kojoj  prf. Zijad ef. Ljevaković prenio dr.Schmiedu neka iskustva iz Bosne  i zamolio ga da podrži dijalog među religijama.

     Nakon pauze uslijedilo je obraćanje gostiju iz Sarajeva o Ulozi i radu Ilmije. Prvi je govorio potpredsjednik Glavnog odbora ilmije prf. Zijad ef. Ljevaković i ukazao na važnost organizovanja i važnost institucije. Naglasio koliko su slabe institucije kod muslimana i koliko muslimani zbog toga trpe. Svoje probleme moramo znati da rješavamo kroz instituciju i proceduru, jer samo tako možemo opstati. O tehničkom radu Ilmije govorio je gener. sekretar Udruženja ilmije Rifat Fetić kazavši da imami imaju potpunu autonomiju da predlažu i donose odluke kroz svoje predstavnike u Skupštini ilmije. Pored edukativnog dijela, tribina i seminara, Ilimija posvećuje posebnu pažnju materijalnom statusu imama u Bosni. Nakon ovih izlaganja uslijedile su diskusije imama treba li nam sada ilmija i kako se organizovati. Na kraju je usvojen zaključak da se formira inicijativni odbor koji će preuzeti aktivnosti oko njenog formiranja u Njemačkoj. Na prvim regonalnim seminarima imami će izabrati po jednog člana sa svoje regije u inicijativni odbor. Seminar je završen u 14 sati dovom. Otišli smo u mesdžid na podne namaz, nakon čega je bio ručak. Nakon ručka nastavljeno je druženje u prirodi još nekojiko sati u opuštenoj atmosferi. Tako je završen još jedan godišnji seminar imama u Njemačkoj.
Pašo Fetić