A+ A A-

NA DANIMA HASANA KAIMIJE URU ENA POVELJA I NAGRADA ZA NAJBOLJU KNJIGU

     Akademiku dr. Muhamdu Filipoviću dodijeljena je u subotu 6. juna na centralnoj svečanosti na staroj tvrđavi Kula Grad u Zvorniku Povelja za životno djelo „Hasan Kaimija" u okviru kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije koji su po šesti put održani u Zvorniku. Povelja je dodijeljena jednom od najistaknutijih promotora bošnjačkih i bosanskohercegovačkih vrijednosti, za njegov ukupan doprinos i zalaganje na naučnom, kulturnom, obrazovnom polju.

     -Ova nagrada mi je najdraža od svih, jer sam je dobio na obalama Drine, na granici Bosne - izjavio je, između ostalog, akademik dr. Muhamed Filipović nakon preuzimanja povelje.

nagrada_M.Filipovic

     Na završnoj svečanosti ovogodišnje, četverodnevne manifestacije, dodijeljena je i nagrada za najbolju knjigu iz oblasti književnosti i znanosti autoru Džemaludinu Latiću za djelo „Kćeri svoga porobljenog naroda". U užem izboru za ovu nagradu, pored Latićevog djela bile su knjige «Epika Avda Međedovića», Zlatana Čolakovića i «Izvještaji iz tamnog vilajeta», autora Dževada Karahasana. Žiri u sastavu Hadžem Hajdarević, Nijaz Alispahić i Sead Seljubac, odlučili su da prva nagrada pripadne Latićevom uratku.

nagrada_D.Laticu

     Uporedo sa natječajem za najbolju knjigu okončan i natječaj za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola. Najbolji rad za osnovce na temu «Sve je lahko kad te ljubav vodi» imao je Murat Muratović iz OŠ Turija, a drugo i treće mjesto zauzeli su Ismar Osmanović iz OŠ Prokosovići i Almerisa Bajraktarević iz OŠ Špionica.
     Srednjoškolci su pisali rad na temu «Odgovori na sva pitanja nalaze se u našim srcima», a pobjednik natječaja je Mirnesa Ahmetović iz MSŠ Sapna, drugo mjesto je Delila Delić iz gimnazije «Mustafa Kamarić» Gračanica, dok je treće mjesto osvojila Amela Hasanović iz MSŠ Sapna.
     Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije održana je ove godine po šesti put, već tradicionalno početkom juna na području opštine Zvornik i Sapna. Redovito, manifestacija je obogaćena kulturnim i vjerskim sadržajima, a okuplja iz godine u godinu Bošnjake Zvornika i cijele Bosne i Hercegovine, koji na ovaj način uspravljaju i dokazuju svoju duhovnu ukorijenjenost na ovom prostoru. Načelnik Opštine Zvornik Zoran Srevanović je na otvaranju manifestacije izjavio kako je njegova želja da Kaimijini susreti traju vječno i da Bošnjaci vječno žive u Zvorniku, čime je dat snažan doprinos širenju tolerancije i dobrosusjedskih odnosa, što je jedan od primarnih ciljeva ove manifestacije.
     Osim toga ovogodišnji susreti u Zvorniku poprimili su međunarodni karakter učešćem istaknutih književnika i kulturnih radnika iz Švedske i Crne Gore, što govori kako će naredni susreti biti još bogatiji, sadržajniji i sve više postajati manifestacija koja doprinosi širenju pozitivne energije. Za sada se može reći da su sa sigurnošću najistaknutija i najbogatija kulturno-vjerska manifestacija u jednom povratničkom gradu u našoj zemlji.
     Godine 2005. ustanovljena je Povelja za životno djelo i nagrada «Hasan Kaimija» za najbolje objavljeno djelo u prethodnoj godini iz oblasti književnosti i znanosti, a koje prvenstveno, uz najviše književno-estetske standarde afirmira duhovne i humanističke vrijednosti.
     Dosadašnji dobitnici povelje Hasan Kaimija za životno djelo su Nijaz Alispahić za 2005., hfz. Abdulah ef. Budimlija za 2006., posthumno Hifzija ef. Suljkić za 2007. godinu.      Za najbolju objavljenu knjigu do sada su nagrade dobili: Husein Hasković, Nedžad Ibrišimović i Isnam Taljić.
     Ove godine se obilježava i 317 godina od smrti Hasana Kaimije, čije je turbe na Kula Gradu iznad Zvornika

(www.bosnjaci.net)