A+ A A-

UDRUŽENJE ILMIJJE I FIN OBILJEŽILI 5. JUNI, SVJETSKI DAN ŽIVOTNE SREDINE

    U organizaciji Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu je 3. juna održan jednodnevni obrazovno-naučni seminar pod nazivom "Ekološka dimenzija imamskog poziva u bosanskohercegovačkim društvenim uvjetima i evropskom kontekstu".

seminar-ekologija

     Seminar je okupio 50 učesnika - glavnih imama i predstavnika Karađoz-begove iz Mostara, Elči Ibrahim-pašine iz Travnika, Medrese „Džemaluddin Čaušević" iz Cazina i Behram-begove medrese iz Tuzle, te Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

     Skup je otvorio prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka, a referate su podnijeli prof. dr. Enes Karić (FIN), mr. Samir Beglerović (FIN), dr. Dževad Hodžić (FIN), prof. dr. Hazim Hrvatović (Geološki institut u Sarajevu), profesor emeritus Dževad Jarebica (Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu) i glavni imam MIZ Bugojno, Vehid ef. Arnaut. 

seminar-ekologija1
      Dr. Karić je govorio o prirodi u Kur'anu. Tema izlaganja mr. Beglerovića je bila Suvremeno muslimansko mišljenje pred izazovima ekološke krize. O prirodi u modernoj znanstveno-tehnološkoj paradigmi govorio je dr. Dževad Hodžić.  Posebnu pažnju su izazvala izlaganja dr. Hrvatovića i dr. Jarebice.  Dr. Hazim Hrvatović govorio je o vodnim resursima u BiH i njihovoj ugroženosti, a dr. Dževad Jarebica o genetski modificiranoj hrani i njenim posljedicama, te potrebi proizvodnje vlastite hrane u BiH. O ekološkom aktivizmu imama govorio je Vehid ef. Aranut. 

     Svim učesnicima u ime orgnaizoatora diplome je podijelio dr. Ismet Bušatlić. Sva izlaganja bit će objavljena u časopisu za odgoj i obrazovanje Novi muallim.

     Ovaj seminar, kog je sufinansirala Općina Centar Sarajevo, prvi je u nizu seminara iz Projekta Udruženja ilmijje Religija i ekologija.

seminar-ekologija3