A+ A A-

BiH NIJE MONOPOL NIJEDNE RELIGIJE

bih-mapa     Država BiH je sekularna i ona nije monopol nijedne religije ili ideologije, ali bh. društvo nije sekularno... Tu razliku moramo stalno praviti, jer imamo loše sjećanje iz bivše države, izjavio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, nakon sastanka s ambasadorima evropskih zemalja akreditiranih u BiH, kojeg je u Sarajevu organizirala slovenska ambasadorica Nataša Vodušek.

     Reisu-l-ulema je naglasio da su vjerske zajednice i crkve u BiH slobodne i da shodno zakonskoj regulativi imaju "polje rada".

     "Bivša država se služila sekularizmom, namećući taj svjetonazor svakome bez obzira na vjeru i njegovo uvjerenje. Država ne može biti instrument za provođenje bilo koje religije ili idelogije, a crke i vjerske zajednice su slobodne da propovjedaju svoje svjetonazore shodno njihovim religijskim učenjima", kazao je Cerić.

     Tokom sastanka razgovarano je, između ostalog, o izgradnji demokratske i funkcionalne BiH, s akcentom na njenu multikulturalnost i multireligijski karakter, kao i o potrebi unapređenja obrazovnog sistema i napretku na putu ka evropskim integracijama.

     U tom kontekstu, govoreći o perspektivi BiH i Balkana, Cerić je naglasio da postoje dvije mogućnosti: "ili će Evropa evropeizirati Balkan, ili će Balkan balkanizirati Evropu".

"Pod balkanizacijom se smatra segmentacija etničkih i religijskih grupa... Mi smo, čini mi se, pri kraju tog procesa na prostoru bivše Jugoslavije, koji bi sada trebao ući u fazu evropeizacije, u smislu okrupnjavanja ili ulaska u evropske integracije", rekao je reisu-l-ulema.